Aquest dimarts es presenta el llibre ‘L’Ateneu Obrer Vilafranquí. Auge i espoli (1885-1972)’

Imatge que apareix a la portada del llibre.
09/10/2023 - 18:08h

L’ha escrit l’estudiant Gerard Ferret Colomer i l’acte es farà a les 19.30h a la sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Penedès

Com a culminació de tres anys de recerca documental a arxius i hemeroteques, l’estudiant Gerard Ferret Colomer (Vilafranca, 2004) presentarà aquest dimarts, a dos quarts de vuit del vespre, a la sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Penedès (CCAP), el seu llibre ‘L’Ateneu Obrer Vilafranquí. Auge i espoli (1885-1972), publicat per Edicions i Propostes Culturals Andana.

El llibre, guardonat amb el Premi de Recerca Històrica del CCAP per facilitar la publicació de treballs historiogràfics, el presentaran els historiadors Ramon Arnabat, professor de la Universitat Rovira i Virgili i president de l’Institut d’Estudis Penedesencs, i Jordi Romeu.

Una monografia minuciosa
El llibre és un treball historiogràfic que abasta un període de vuitanta-set anys, els que van des de 1885, any fundacional de l’entitat per un grup de dirigents de l’extensa i heterogènia família republicana vilafranquina, fins al 1972, quan la promotora immobiliària que havia comprat l’edifici situat al número 9 de la “calle Ateneo” (actualment, carrer de l’Ateneu) va decidir enderrocar-lo per bastir-hi un bloc de pisos.

L’Ateneu Obrer Vilafranquí. Auge i espoli (1885-1972) és la primera monografia que d’una manera minuciosa i documentada reconstrueix la trajectòria d’aquesta entitat que, juntament amb el Casino Unió Comercial, el Centre Agrícola del Penedès i el Casal Societat La Principal, es va convertir en una de les societats vilafranquines amb major nombre de persones associades.

Com a entitat de filiació cultural i política clarament republicana, l’objectiu fundacional de l’Ateneu Obrer va ser la instrucció d’aquells obrers, pagesos i menestrals que no havien tingut oportunitat d’anar a l’escola o bé tenien una educació més aviat precària.

La publicació ha estat possible gràcies a la complicitat i suport de diverses institucions i empreses vilafranquines com són l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès, Serveis Mèdics Penedès, Rius i Rius Consultors, l’Ajuntament de Vilafranca, l’Institut d’Estudis Penedesencs i el CCAP.

També et pot interessar

Comentaris