Jordi Llavina presenta avui a Vilafranca el llibre “Proses de l’entreclaror”

27/09/2023 - 09:07h

El professor Julià Poveda farà la glossa del llibre que recull una vuitantena de textos que inclouen descripcions, reflexions i quatre contes inèdits

El poeta, escriptor i crític literari, Jordi Llavina (Gelida, 1968) presentarà dimecres, dia 27 de setembre, a dos quarts de vuit del vespre, a la sala d’acte de Vinseum, el seu darrer llibre, intitulat Proses de l’entreclaror (Editorial Gavarres, 2023). Es tracta d’una vuitantena de textos d’extensió diversa que abracen totes les formes expressives de la prosa i que inclouen quatre contes inèdits. A la presentació, organitzada per La Cultural llibreria, intervindrà el professor Julià Poveda, qui serà l’encarregat de fer la glossa del llibre que suposa el retorn de l’escriptor penedesenc a la prosa després d’una exitosa dècada centrada en la poesia que va tenir la seva culminació amb l’obtenció, el desembre de l’any passat, del Premi Carles Riba.

Caminar i llegir

Escrit entre els anys 2019 i 2021, Proses de l’entreclaror es presenta, d’entrada, com les reflexions i les descripcions d’una caminant solitari que, en el seu trànsit diari sempre acompanyat d’un llibre, pels camins rurals que envolten i comuniquen Vilafranca del Penedès amb el seu rodal més pròxim, observa minuciosament i, a continuació, trasllada sobre el paper, amb una prosa rica i precisa, el fruit d’aquestes mirades. Però, a mesura que el lector es va endinsant en el llibre, van apareixen una diversitat de textos que abracen diverses formes de prosa per a gaudi del lector. Així, el volum inclou quatre contes inèdits i les primeres pàgines d’una novel·la que, tot just començada, ens explica Llavina, va quedar sobtada.

Entre els textos hi trobem comentaris sobre lectures i poemes, algunes falses entrades de diaris o diàlegs teatrals. Tots ells, a mig camí entre la ficció i la literatura del jo, tenen en comú la mirada enjogassada de l’autor i una gran riquesa lèxica. Val a dir que algunes de les proses tenen el seu origen en el dietari que Jordi Llavina ve publicant en el setmanari El 3 de Vuit sota el títol Tabac de regalia. El llibre, prologat pel filòsof Ferran Sàez Mateu, es completa amb un seguit d’il·lustracions d’Anna Gallés.

A l’àmplia obra poètica de Llavina, reconeguda amb prestigiosos guardons -La corda del gronxador/ Ciutat de Palma (2006); Diari d’un setembrista/Alfons el Magnànim i premi de la Crítica Serra d’Or (2007); Vetlla/ Vicent Andrés Estellés i de la Crítica (2012); Ermita/ Lletra d’Or (2017); El magraner/ Marià Manent (2019) i Un llum que crema/Carles Riba (2022)- cal sumar els llibres de crítica literària Neu, fang, rosada, constel·lació. Articles, treballs, apunts sobre la poesia de Joan Vinyoli (2014) i 100 llibres catalans que fan de bon llegir (2022), així com una adaptació al català actual d’un volum de la Crònica de Ramon Muntaner.

També et pot interessar

Comentaris