Àngels Dalmau publica una novel·la policíaca ambientada al Penedès

24/08/2023 - 14:21h

“Vinyes de sang” té com escenari el Penedès, l’entorn casteller i vinícola durant la festa major de Vilafranca

En plena Diada de Sant Fèlix, els Castellers de Vilafranca intenten construir un dels castells més grans que s’han vist mai, el tres de deu amb folre i manilles, amb l’objectiu de fer la millor actuació de la Festa Major de la ciutat. Un cop descarregat, la plaça esclata d’eufòria i emoció, però de sobte es fa el silenci: quan s’obre la pinya, un dels castellers apareix ferit de mort. D’aquesta manera comença l’obra Vinyes de sang, que ha escrit Àngels Dalmau. Una novel·la policíaca que té com a escenari el Penedès, l’entorn casteller i vinícola durant els dies de la Festa Major de Vilafranca. La tradició i la cultura d’una terra es veuran enfosquides per uns crims vinculats als llaços de sang, als prejudicis d’una època i a la fina ratlla que hi ha entre la justícia i la revenja.

Aquell 3d10 amb folre i manilles del qual ara es compleixen deu anys, justament el primer descarregat de color verd, va deixar captivada l’Àngels Dalmau, una persona que traspua vilafranquinisme per totes bandes. Aquell va ser el punt de partida d’una idea que s’ha construït en aquests últims tres anys on aquesta escriptora llicenciada en Història Contemporània per la UB es va atrevir a escriure una història que atrapa des de la primera pàgina fins a l’última al lector.

Entusiasta de Vilafranca

Dalmau explica al 3d8 el gaudi que li ha portat escriure aquesta novel·la on ha volgut fer un homenatge als valors castellers. “Ha estat molt apassionant transformar en ficció escenaris i esdeveniments que per nosaltres són habituals com pot ser la Diada de Sant Fèlix” i no s’amaga del seu enamorament per la vila, “soc molt entusiasta de Vilafranca”. Però Dalmau també ha aprofitat la novel·la per tractar temes prou importants i al llibre fa un cant a la defensa de la vida de pagès, però també aprofita per fer un punt de crítica social i el masclisme també hi té un espai important en una novel·la on hi ha una agressió sexual.

Presentació del llibre

Dalmau només té paraules d’agraïment cap a l’editora de La Campana, Mireia Lite, de qui explica que quan es va llegir l’obra la resposta immediata va ser que “li havia encantat”. Aquell va ser l’inici d’un llarg camí que el proper dimecres 13 de setembre, a les 7 de la tarda, tindrà la culminació amb la presentació oficial del llibre a Cal Figarot i que anirà a càrrec de l’historiador Jordi Romeu. A l’acte, també acompanyaran Dalmau, l’editora de La Campana i l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero. L’autora també ha volgut ressaltar el treball de Jaume Rafecas que s’ha encarregat de la correcció i l’assessorament lingüístic. El llibre, del qual s’ha fet una tirada de 5.000 exemplars, estarà a la venda a partir d’aquest proper dilluns, 28 d’agost, a les llibreries de Vilafranca i a les de tot Catalunya a partir de l’1 de setembre.

I per divendres 8 de setembre, a les 6 de la tarda, coincidint amb la Setmana del Llibre en Català, Dalmau organitzarà un itinerari per Vilafranca i els escenaris més importants per on transcorre la novel·la.
L’escriptora vilafranquina no publicava una novel·la des del 1998 quan va escriure Habanera. Entremig, però, ha publicat una guia de París i ha coordinat diferents projectes editorials com Font-rubí, un passeig cap a la modernitat i Alzaré mi voz, un recull de poesies de Federico Mayor Zaragoza o les darreres publicacions de temàtica vilafranquina Peyton. Una aventura empresarial en el sector de la confecció a Catalunya i Escola Montagut. 50 anys fent camí.

El llibre ha estat seleccionada pel BCNEGRA 2024, el festival de novel·la negra de Barcelona i el més important després del de Gijón.

“La cultura és la meva vida”

Mare de músic i casteller, filla de pintora i germana d’escriptor, Àngels Dalmau afirma que “la cultura és la meva vida”. Justament és des del mes de juny la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca i té entre cella i cella molts projectes que encara amb molta il·lusió. De fet, es remet al programa electoral del partit, sorgit de moltes suggerències ciutadanes on, entre d’altres propostes en aquesta legislatura, hi ha el desenvolupament definitiu de Vinseum com a gran batec de la cultura a la vila, reformar l’antic hospital per poder-hi traslladar l’escola municipal de música Maria Dolors Calvet i reafirmar el treball que s’està fent amb les entitats per reprendre la capitalitat cultural de Vilafranca. I no s’està de parlar de la importància de la segona biblioteca per la vila. Finalment, quan li vam comentar sobre la polseguera que ha aixecat l’estampa de Sant Fèlix. Dalmau, com a regidora, explica que el servei de Cultura “no hi té res a dir” i considera alarmant la “intolerància i el pensament únic per totes bandes”. I mostra la seva preocupació perquè a través de les xarxes “molta gent s’atreveix a faltar el respecte”. Dalmau acaba concloent que des de l’Ajuntament es vol treballar de manera transversal amb altres regidories potenciant “l’educació en valors”.

També et pot interessar

Comentaris