La ‘Terra Baixa’ del Casal, seleccionada per a dos festivals

27/07/2023 - 15:41h

L’adaptació del clàssic d’Àngel Guimerà impulsada pel Casal i el Taller d’Assaig Teatre farà parada a Alcoi i Girona

El passat 2022, el Casal i el Taller d’Assaig Teatre de Vilafranca van impulsar una ambiciosa adaptació del clàssic Terra Baixa d’Àngel Guimerà, que es va representar en dues sessions al Teatre Casal.
L’adaptació, que compta amb la dramatúrgia de Valeri Laguna, Manel Güell i Jordi Romagosa i ara ha estat una de les 4 obres seleccionades (d’entre 130 candidatures) al TeatrAm Alcoi, la Mostra Nacional de Teatre Amateur que acull cada any la ciutat valenciana i que es celebrarà durant el mes de setembre.

A més, el 25 d’agost aquesta Terra Baixa representarà la Xarxa de Teatres i Ateneus de Catalunya al 23è Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG). El festival, organitzat per la Diputació de Girona, acull grups teatrals d’arreu del món, que actuen davant el públic i professionals del sector.
Per altra banda, la Terra Baixa de producció pròpia del Casal també es representarà al Penedès: l’acolliran La Lliga de Capellades i la Societat La Margaridoia de Santa Margarida i els Monjos, aquesta darrera en els actes del seu aniversari el 26 de novembre. Així, un any després de l’estrena, l’obra haurà fet una gira amb sis representacions; i, a més, el gener del 2024 també participarà al XIX Concurs de Teatre Amateur Ciutat de Sant Feliu de Guíxols.

Per Valeri Laguna, director del Taller d’Assaig Teatre, aquesta gira és una bona notícia que contrasta amb l’actual context polític remogut: “ens ha fet molta il·lusió haver estat seleccionats a Alcoi, on els va agradar molt la nostra posada en escena. Inicialment ens van proposar d’actuar al gran Teatro Calderón, però nosaltres busquem una proximitat amb el públic que és més accessible al Teatro Principal. Creiem que tant Alcoi com Girona són molt bons aparadors: al FITAG la nostra representació s’acompanyarà de subtítols en anglès, perquè al ser un festival internacional atrau companyies i públic d’arreu, i ara estem treballant per adaptar el text dens d’un clàssic consistent com és Terra Baixa al ritme i vocabulari de la traducció. Aquesta gira ens ha donat empenta per recuperar l’obra, que no representàvem des del mes de febrer, i a retrobar la complicitat entre personatges i actors i la forma i el contingut que li vam voler donar en el seu dia, amb aquesta adaptació a només sis personatges”.

L’equip de Terra Baixa està format per cinc membres de l’equip tècnic i sis actors i actrius que el TAT va buscar perquè s’adeqüessin a les edats i intensitats dels personatges, sobretot en el cas dels personatges femenins de la Marta i la Nuri, perquè són les protagonistes d’aquesta adaptació. “L’equip d’actors ha encaixat molt bé i tots estan fent un gran treball, entre ells hi ha una complicitat que queda palesa a l’escenari, i hem aconseguit que el text i la dramatúrgia especial que vam crear desemboqui en un espai i manera d’actuar que defugi del clàssic en la forma però que en mantingui l’essència en el contingut”, afegia Laguna.

També et pot interessar

Comentaris