Menys préssec d’Ordal i més dolç aquesta temporada

02/06/2023 - 12:58h

La sequera redueix la collita i pugen els preus entre un 10 i un 15% per l’increment del cost de producció

El préssec d’Ordal tampoc s’escapa dels efectes de la sequera. Els productors d’aquesta fruita dolça autòctona del Penedès creuen que enguany se’n colliran menys quilos i serà més petita, tot i que les pluges que caiguin durant l’estiu seran clau per a l’evolució de la temporada. “Si cauen uns 150 litres entre juny i agost, encara podrem salvar les varietats més tardanes”, ha explicat Josep Ràfols, president de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal. Per les varietats de préssec més primerenques, els productors pateixen més.

“No m’atreviria a dir quin serà el percentatge de reducció de la collita que hi haurà, però que n’hi haurà segur”, ha apuntat Ràfols, que sí que té clar que l’increment dels costos de producció afectaran el preu del producte. “Pensem que la pujada estarà entre el 10 i el 15%”, ha avançat l’agricultor.

Tot i la menor collita que s’espera enguany , Josep Ràfols ha assegurat que la fruita que es collirà serà de qualitat: “Els préssecs seran bons i molt dolços”. Els productors de préssec d’Ordal començaran aquesta mateixa setmana la collita, que està previst que s’allargui fins al setembre. L’any passat es van recoŀlectar fins a 500.000 quilos de préssec, que es van vendre, majoritàriament, al mercat del préssec d’Ordal.

Mercat del préssec

I és precisament en la presentació d’una nova temporada del mercat on Josep Ràfols ha fet l’avanç de la temporada. Aquest cap de setmana serà el primer en què els productors de préssec s’instaŀlaran a la plaça Subirats de Sant Pau d’Ordal, que des de fa 18 anys és l’epicentre de la comercialització d’aquesta fruita autòctona del Penedès.

Enguany seran set els productors que hi vendran la collita –a més de préssec també hi porten altres tipus de fruita dolça–, tot i que actualment són nou els pagesos que cultiven aquests préssecs autòctons. La xifra està molt lluny dels que hi havia hagut antigament. “Abans, només hi havia una casa a Sant Pau que no tingués presseguers”, recorda Ràfols, qui calcula que ara hi ha unes 110 hectàrees de presseguers a Subirats. A la dècada dels vuitanta n’hi havia un miler. “És un cultiu que costa molt que sigui rendible”, assegura el president de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal.

Els senglars també són responsables de l’abandonament d’alguns pagesos. “És desesperant. Entren en un camp, i en una nit ho poden arrasar tot”, explica l’agricultor, tot lamentant les poques mesures que es posen en marxa des de l’administració per ajudar els pagesos. Ràfols assegura que hi ha dos productors que han deixat el cultiu per aquest motiu.

Els que segueixen aprofitaran el mercat del préssec per continuar promocionant una fruita que s’ha convertit en un dels veritables ambaixadors del territori. Cada setmana un miler de persones visiten el mercat, on les caixes de préssec es venen a desenes. Hi ha públic d’arreu, tot i que majoritàriament ve de l’àrea metropolitana. Els penedesencs també hi són aficionats. “Abans la gent del territori no menjava préssec d’aquí, ara sí”, apunta Josep Ràfols.

Novetats

Als productors que els dissabtes i diumenges de juny, juliol i agost, de 9 a 14 h, participaran en el Mercat del Préssec d’Ordal, s’hi han de sumar quatre artesans agroalimentaris locals, i una desena de cellers que, per torns, presentaran els seus vins i escumosos a la fira.
Enguany, com a novetat, s’han organitzat activitats complementàries els dissabtes de juliol, destinades al públic familiar. A més, un dia cada mes, The Wine Truck s’estacionarà al mercat per oferir tastos dels deu cellers que participen en el mercat. Com és habitual, també, els restaurants oferiran receptes amb préssec els mesos de mercat.

També et pot interessar

Comentaris

1336