El Festival Pau Casals presenta un cartell de luxe

10/05/2023 - 17:24h

El trio Zukerman, Goode, Perényi i ‘El Carnaval dels Animals’, protagonistes del 42è Festival Internacional Pau Casals que inclou 15 esdeveniments entre el 7 i el 22 de juliol

La 42a edició del Festival Internacional de Música Pau Casals portarà al Vendrell intèrprets de renom la trajectòria dels quals va quedar decisivament marcada pel mestre. En el 50 aniversari de la seva mort, el violinista Pinchas Zukerman, el pianista Richard Goode i el violoncel·lista Miklós Perényi visitaran la capital del Baix Penedès per protagonitzar tres concerts de gran nivell dins del programa de l’edició d’enguany, que tindrà lloc entre el 7 i 22 de juliol. Compartiran cartell amb diversos músics joves i experimentats, participant també en l’estrena d’una obra inspirada en ‘El Carnaval dels Animals’ de Guinovart, una de les grans novetats. En total, s’han programat quinze esdeveniments, vuit dels quals, concerts.

El Trio Zukerman, liderat pel virtuós violinista israelià que el mestre va descobrir just quan era un adolescent, serà l’encarregat d’obrir el festival el 7 de juliol, a l’auditori Pau Casals de Sant Salvador. Visita per primer cop el Vendrell. A l’endemà, el mateix Zukerman homenatjarà el mestre amb un quintet que interpretarà peces de Beethoven i Brahms.

Beethoven també serà present de la mà del pianista Richard Goode, que es va relacionar amb Casals als anys 60 del segle XX. Considerat com un dels grans intèrprets del gran compositor alemany, va formar part del cartell del festival el 2017. Homenatjarà Casals amb el mateix programa que al Festival de Puerto Rico en una actuació el dia 20.

Al cartell sobresurt també el nom de l’hongarès Miklós Perényi, considerat l’últim deixeble de Casals. Acompanyat per Dénes Várjon al piano, el viol·lencelista interpretarà peces de Bach, Beethoven i Brahms entre d’altres.

Esdeveniment inusual
Al marge dels grans noms, al 42a edició del Festival Internacional incorpora enguany un esdeveniment inusual dins del programa, un concert inspirat en ‘El Carnval dels Animals’ de Camille Saint-Säens i que Albert Guinovart va voler escriure. Un grup de vuit joves intèrprets s’encarregarà de portar-lo a l’escenari de l’auditori i complementaran l’actuació amb peces de Francis Poulenc. També s’ha programat un concert d’orgue, a càrrec de Bernard Foccroulle, recuperant Bach i els seus inspiradors.
L’organització també vol, precisament, que els músics i intèrprets joves comparteixin protagonisme amb els grans noms d’aquesta edició interpretant obres mestres, tal i com ha remarcat el director artístic del certamen, Bernat Meillard.

Així, el 10 de juliol els Joves vendrellencs tocaran Bach per Casals a l’auditori del Tívoli. L’Orquestra i Solistes del Festival interpretaran obres de Mozart, Schubert, Brahms i Ravel, repetint l’experiència de concerts a la plaça Nova el dimarts, 11, i un concert Del Barroc al Romanticisme, dimecres 12, a l’auditori de Sant Salvador. Els mateixos solistes seran els protagonistes de Trio de l’Arxiduc el 14. Novament, l’Orquestra i Solistes del Certamen interpretaran ‘La mort i la donzella’el dia 15.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha destacat la “vinculació tan estreta” del festival amb la ciutat. Ha posat també en valor el suport a joves intèrprets emergents amb les estades vinculades al certamen que han convertit aquests músics en “prescriptors” de la figura i l’obra de Pau Casals així com del lloc on es va inspirar. El cartell d’aquesta 42 edició ha estat obra de l’artista Ignasi Blanch, vinculat des de fa anys a la població, que ha volgut plasmar el pas simbòlic del mar al cel de Casals dirigint l’orquestra sota els planetes i les estrelles.

També et pot interessar

Comentaris