Veïns de Sant Sadurní protesten davant la caserna per l’increment de fets delictius

30/04/2023 - 15:39h

Des de divendres a la tarda, hi ha hagut dues accions de protesta davant l’equipament per fer fora els okupes més conflictius

Calma a Sant Sadurní després de dos dies de tensió entre veïns de la vila i alguns okupes de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. Divendres a la tarda i també dissabte, els antidisturbis han hagut d’intervenir per sufocar els veïns que fora de la caserna protestaven contra els actes delictius que han comès alguns dels inquilins de l’equipament, que està ocupat des del maig de l’any passat.

Les protestes van començar divendres a la tarda, després que es produïssin algunes baralles i incidents als carrers del centre de la vila. Aquests fets van ser la gota que va fer vessar el got, ja que molts veïns de la caserna, i altres sadurninencs, es queixen que aquesta situació fa molts dies que dura. A més, divendres també hi va haver un fals avís de bomba a l’Escola Intermunicipal del Penedès, que va obligar a desallotjar unes hores l’edifici. Tot i que s’ha fet viral un vídeo que molts veïns diuen que és de l’autor d’aquest avís, des de l’Ajuntament ho han desmentit.

El mateix divendres, els Mossos d’Esquadra i la Policia Local es van detenir cinc persones implicades en aquests disturbis i baralles, un d’ells ferit amb arma blanca. Dissabte, però, alguns dels joves detinguts ja tornaven a estar a la caserna, un fet que va encendre els ànims dels veïns i veïnes que es van concentrar davant la caserna per demanar solucions a aquest conflicte. Els Mossos d’Esquadra van muntar un dispositiu de contenció davant l’equipament, per evitar una escalada de la violència.

Segons fonts municipals, divendres es va agredir un jove que alguns veïns van identificar com a un dels okupes de la caserna, però que no hi estava vinculat, asseguren. El mateix va passar aquest dissabte amb una persona que volia entrar a l’equipament -i tampoc estava vinculada amb els fets delictius-, i segons fonts municipals, va rebre cops per part d’alguna de les persones concentrades.

Des de divendres, també s’han fet algunes actuacions de neteja dels habitatges que s’han desallotjat de l’edifici, i pròximament està previst completar l’actuació per evitar que siguin ocupats de nou.

L’Ajuntament de Sant Sadurní emetre ahir al vespre un comunicat demanant calma a la ciutadania, davant la tensió que es va generar divendres i dissabte. Des del consistori han dit que són conscients “del malestar entre els veïns i veïnes per aquesta complexa situació”, i que estan fent “tot el possible” per accelerar els tràmits de canvi de titularitat de la caserna perquè passi a ser municipal.

La complicada situació de la caserna

La caserna de la Guàrdia Civil és propietat del Ministeri d’Interior des que es va construir. Quan el cos de seguretat estatal va retirar-se de Catalunya pel desplegament dels Mossos d’Esquadra l’edifici va quedar buit. L’Ajuntament ha reclamat durant molts anys que se cedís l’equipament al municipi, ja que està construït en terrenys municipals, i es troba en un estat de degradació avançat, el que fa que necessiti d’una reforma integral.

A finals de l’any passat, ERC va anunciar que havia arribat a un acord amb el PSC, per cedir la caserna de Sant Sadurní al municipi a cost zero en la negociació pels pressupostos. Al pacte també hi entren les de Vilafranca i Sant Quintí de Mediona, que es troben en una situació similar. Quan es va tancar l’acord, la caserna de Sant Sadurní feia mig any que havia estat ocupada per Arran.

“Algunes famílies s’hi troben per necessitat, però d’altres han protagonitzat des de fa mesos alteracions de l’ordre públic i actes que poden ser tipificats com a delicte al municipi”, expliquen des de l’Ajuntament.

La llei impedeix a l’Ajuntament de Sant Sadurní actuar sobre un equipament que encara no és propietat municipal -s’ha demanat que s’accelerin els tràmits per canviar de titular-, i el Ministeri d’Interior no ha denunciat l’ocupació de la caserna, per tant, no es poden iniciar els tràmits per desocupar-la.

Els Mossos d’Esquadra mantindran la vigilància les pròximes hores per evitar desordres públics, ja que els que ahir estaven conentrats davant la caserna, van avisar que avui a la tarda hi tornarien.

També et pot interessar

Comentaris