Vilafranca festejarà la dansa al carrer i amb espectacles professionals a Cal Bolet i l’Auditori

20/04/2023 - 12:00h

La sisena edició del Dansòmetre arribarà a la capital penedesenca del 24 al 29 d’abril

El Festival Dansòmetre aplega el Dia de la Dansa al carrer per part de les escoles de dansa locals i els espectacles professionals d’aquesta disciplina que se celebren a Vilafranca al voltant del dia internacional de la Dansa, celebrat arreu del món el 29 d’abril de cada any. Al matí, a la plaça de la Sardana hi haurà una ballada matinal de sardanes a càrrec de la Cobla Catània i la Colla Sardanista Maragda del Penedès a partir de les 11:30h.

A la mateixa plaça, a partir de les 16.30h, les escoles de dansa de Vilafranca mostraran diverses disciplines i estils al públic de Vilafranca. Les escoles participants aquest any són l’Associació Cascavells, Més Gimdans, escola de Dansa i Gimnàstica, Golden Dance Lab, Escola Montagut, Escola de Dansa CAS, Escola de Dansa Assumpta Trens i Fania Dance Studio. Tal i com indicava el regidor de Cultura Ricard Rafecas, “cal fer un especial agraïment per l’esforç que les escoles de dansa realitzen cada any per preparar-se coreografies especials per l’exhibició del Dia de la Dansa”.

En aquesta sisena edició, el Festival acull dos espectacles professionals; un que evoca a la fi d’una trajectòria i l’altre, l’inici d’un projecte. Per una part, el coreògraf barceloní Pere Faura s’acomiadarà de la dansa i de Vilafranca amb l’espectacle Rèquiem Nocturn el proper dijous 27 d’abril, a les 8 del vespre, a l’Auditori Maria Rosa Juncosa que compta amb el reconegut actor Francesc Orella com a mestre de cerimònies. D’altra banda, el divendres 28 d’abril, a les 8 del vespre, al Teatre Cal Bolet es representarà Flor de Maig de la companyia del penedesenc Xavier Gumà i de Veronica Hernández Royo que comptarà amb un col·loqui postfunció moderat per Marçal Díaz, historiador penedesenc. Per Gumà Flor de Maig és ”una fusió de danses d’arrel, urbanes i contemporànies on a través d’elles, fem una reinterpretació de la llegenda de La Dama de Can Fàbregues, molt tradicional a la Serra de Bolet. Hem agafat una història que inclou temes que ens preocupen com la submissió de la dona que vol ser independent.” El ballarí, també afegeix “ens hem inspirat amb el festeig del Ball de Gitanes de Vilafranca, volem que les danses tradicionals vagin més enllà del llenguatge museístic”.

Xavier Gumà i Veronica Hernández Royo són els dos coreògrafs i ballarins convidats del Dansòmetre d’enguany. És marca del Festival Dansòmetre que els coreògrafs convidats impliquin els ballarins i ballarines no professionals de Vilafranca i comarca en les seves creacions professionals amb el format que la companyia proposi. En aquest cas, la companyia oferirà els dies 24 i 26 d’abril de 17 a 20h un taller d’investigació i creació a partir de les pautes de moviment i repertori coreogràfic de Flor de Maig que tindrà com a resultat una peça coreogràfica que s’exhibirà el divendres 28 d’abril abans de l’inici de l’espectacle Flor de Maig.

Hernández, respecte el taller, comentava “amb les persones que s’hi apuntin, posarem en pràctica les investigacions sobre dansa urbana i dansa d’arrel que el Xavi i jo hem realitzat durant tres anys”.

Aquesta activitat és gratuïta, està oberta a totes les persones majors de 18 anys i cal inscripció a l’email: espectacles@vilafranca.org.

D’altra banda, dilluns 24 d’abril, de 19 a 21h, a l’Espai Jove La Nau, Heika Villar de la companyia Sound de Secà impartirà un taller d’expressió corporal i moviment, un viatge a través del cos amb l’objectiu d’habitar-nos una estona, treballar l’expressió de les emocions mitjançant el moviment i prendre consciència del moviment a través del joc, la confiança i la improvisació. El taller és gratuït i obert a persones majors de 18 anys. Cal inscripció prèvia a: http://bitly.ws/D85x

També et pot interessar

Comentaris