El Firart SMP obre convocatòria per escollir els artistes d’aquest 2023

19/04/2023 - 10:00h

Fins al 7 de maig es poden presentar les propostes en una fira que es farà del 24 al 31 d’agost a la capella de Sant Joan i que acollirà 40 artistes de diverses disciplines

Després de l’èxit del nou format del Firart, estrenat en el marc de la Festa Major 2022, l’equip format per la il·lustradora Cristina Gallardo, la joiera Joana Salvadó i la periodista Joana Sadurní, que s’incorpora aquest any, ha engegat els motors de la seva segona edició. Fins al 7 de maig, hi ha oberta la convocatòria pels artistes que hi vulguin participar en una fira, que es farà del 24 al 31 d’agost a la Capella de Sant Joan i que acollirà 40 artistes de diverses disciplines. Com ja es va fer l’any passat, en aquesta edició s’acceptaran obres de pintura, dibuix, escultura, ceràmica, joieria artística i fotografia.

Una segona edició que busca la consolidació
Des de l’organització del Firart valoren molt positivament l’acollida de la primera edició, al mateix temps que esperen continuar fent passos per a la seva consolidació. D’una banda, atribueixen la bona acollida de la proposta “al seu caràcter multidisciplinari i a la substitució de la subhasta per un sorteig més accessible com un experiment exitós”. Per altra banda, apunten que “la presència d’artistes joves va dotar d’aire fresc el Firart, permetent un canvi generacional necessari dins les arts visuals de la comarca”. Tot i això, asseguren que “el Firart SMP manté les finalitats essencials de la iniciativa, que són l’exposició i posada a la venda d’obres contemporànies a la capella de Sant Joan en el marc de la Festa Major de Vilafranca i la creació d’una fira com a espai de trobada pels artistes, així com la seva interacció amb el públic”. Les organitzadores han mostrat la seva satisfacció i agraïment per la realització d’aquesta segona edició, “que no hauria estat possible sense la coordinació i la col·laboració en recursos, iniciatives, mans i espais de totes les entitats i empreses que s’hi entrellacen”. 
Un any més, el Firart SMP compta amb el patrocini de Serveis Mèdics Penedès. El seu director i fundador, el Dr. Josep Panyella, destaca la importància de “donar suport i aportar recursos a iniciatives culturals com el Firart per garantir que puguin ser una realitat“.

Col·laboració amb el 75è aniversari dels Castellers de Vilafranca 
En aquesta edició 2023, el Firart SMP estableix una col·laboració amb els Castellers de Vilafranca, que celebren el seu 75è aniversari. Amb motiu d’aquesta efemèride, animen als artistes participants a crear peces relacionades amb el món casteller, que s’exposaran del 4 al 21 d’agost al vestíbul del Casal de Vilafranca, entitat que continua amb la col·laboració iniciada en la primera edició cedint l’espai pel sorteig. Aquestes peces es podran reservar i adquirir un cop inaugurat el Firart 2023, a partir del dijous 24 d’agost. La iniciativa busca homenatjar els castells com a pràctica cultural essencial a Vilafranca -especialment durant la Festa Major- a través de la creació artística. Els Castellers de Vilafranca adquiriran una de les peces, que s’exposarà al Fòrum Berger Balaguer la primavera de 2024. A més, el dia 20 de maig, Cal Figarot acollirà la signatura de contractes de tots els artistes participants al Firart 2023.

Aliances estratègiques 
El Firart SMP també reforça el vincle amb la Fundació Pinnae, que manté el Premi Pinnae a la millor col·lecció presentada en el Firart 2023 oferint a l’artista guanyador una exposició de la seva obra al Fòrum Berger Balaguer el 2024. En aquest sentit, enguany el Fòrum acull l’obra de Manel Atserà, guanyador del Premi Pinnae 2022, del 25 d’agost a l’1 d’octubre. Xavi Freixedas, responsable de Cultura de la Fundació Pinnae, recorda que l’entitat “sempre s’implica en activitats socials i culturals al territori, i continuar fent costat al Firart és una manera de seguir acompanyant i fomentant la creació artística i la cultura, així com la projecció d’artistes ja consolidats i artistes més joves”.
Per altra banda, aquest 2023 compta amb una peça inaugural creada pel reconegut artista Antoni Vives Fierro que homenatja el Firart, els artistes que hi han participat i la seva llarga trajectòria. El pintor català compta amb nombroses exposicions nacionals i internacionals i un gran reconeixement, tant del públic com de la crítica especialitzada. Amb aquesta peça única, Vives Fierro aporta una visió molt personal de la cita ineludible per als amants de l’art. L’artista durà a terme una exposició de les seves obres al Fòrum Berger i Balaguer del 2 de febrer al 10 de març del 2024.
Finalment, enguany s’ha apostat per teixir més aliances amb la Festa Major, celebració que acull el Firart. En aquest sentit, Jacques Planas, en nom dels cinc administradors i administradores, vol transmetre la seva “satisfacció perquè es dugui a terme una nova edició del Firart, perquè és molt important comptar amb iniciatives culturals com aquesta, que enriqueixen la festa“. Planas afegeix que el quintet d’enguany desitja el Firart “sigui novament un èxit“.

Bases de la convocatòria 2023
La convocatòria d’artistes per al Firart SMP 2023 està oberta fins al 7 de maig. Els artistes interessats a participar-hi podran consultar les bases a la pàgina web www.firartvilafranca.cat i enviar el seu portafoli i material necessari a l’adreça de correu electrònic info@firartvilafranca.cat. Enguany la fira acollirà 40 artistes, mantenint la diversitat de disciplines i buscant consolidar la presència de propostes de volum com l’escultura, la joieria artística o la ceràmica. A l’hora de dur a terme la selecció, es donarà prioritat als artistes locals i també a un equilibri d’edats i característiques de les propostes. Com el darrer 2022, en aquesta edició s’acceptaran obres de pintura, dibuix, escultura, ceràmica, joieria artística, fotografia que puguin exposar-se i vendre en petit format. La intenció de l’organització és que “cada any es vegi una evolució en les creacions dels artistes, fent del Firart un espai canviant i dinàmic”. 
El jurat d’enguany està format per l’equip del Firart, la historiadora de l’art Clàudia Llach, l’artista i professora de l’Institut Milà i Fontanals Anna Vallès, l’artista i professor de l’Escola Municipal d’Art Arsenal Jordi Gibert i un representant de l’equip d’Administradors de la Festa Major de Vilafranca.

També et pot interessar

Comentaris