La sisena edició del VilaPensa girarà al voltant de ‘La mort, llums i ombres’

21/03/2023 - 15:31h

Del 4 al 19 d’abril Vilafranca del Penedès viurà fins a 21 actes amb 40 ponents, alguns d’ells de primera línia dins el festival de Filosofia

Aquest dimarts s’ha presentat a l’auditori de Vinseum la sisena edició del VilaPensa que enguany versarà sobre ‘La mort, llums i ombres’ i se celebrarà amb total normalitat del 4 al 19 d’abril a Vilafranca del Penedès. En total seran 21 actes amb 40 ponents, alguns d’ells de primera línia. Així ho ha destacat el director del festival, Jordi Sàbat, que ha volgut ressaltar la fortalesa del festival avalada per les 22.000 persones que l’edició passada van ser presents de manera presencial o virtual. A l’acte hi eren presents també l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, el president de Vinseum, Joan Tarrada i el director de la Càtedra Llorens i Barba, el Doctor Josep Monserrat.

Sàbat ha desgranat els actes més importants del VilaPensa tot assegurant que el festival “dissenya actes singulars que no es trobaran enlloc”. La gran estrella del festival serà un dels grans filòsofs internacionals com és Michel Onfray que debatrà virtualment amb l’antropòleg, Adrià Pujol sobre ‘Viure sense pensar en la mort’ el 14 d’abril a l’auditori de Vinseum. El director del festival ha apuntat que “sabíem que en alguna edició hauríem d’enfocar el tema de la mort com un gran tema filosòfic”. Amb l’objectiu que cada espectador pugui trobar una idea, un concepte o una definició per emportar-se a casa, Sàbat ha parlat de “màxim respecte” a l’hora de parlar de la mort en referència a aquelles persones que potser l’endemà hauran d’anar a fer una sessió de quimioteràpia, o estan a l’espera d’unes analítiques incertes, o han tingut una pèrdua recent, o estan en fase de dol, o senzillament se senten sols. “Hem de trobar el to per poder parlar de la mort des del punt de visita filosòfic”, ha reblat.

Una bona part de les sessions es podran seguir per streaming per la web de Penedès TV malgrat que Sàbat ha recomanat l’assistència presencialment tot demanant el màxim de compromís per les persones que reservin l’entrada. “L’any passat ens vam trobar que un 10% dels qui havien reservat no es van presentar”. Per això cal fer la reserva al web entrades.vinseum.cat.

Filosofia però també entrevistes, exposicions, literatura, teatre, cinema, música i dansa conformaran un festival que a tall de preàmbul començarà el proper divendres 31 de març amb exposició de Maria José Planells a la sala dels Trinitaris o una lectura dramatitzada, el mateix dia, sobre una de les grans novel·les de Tolstoi, ‘La mort d’Ivan Illitx’ a càrrec de Clara Cols, Lluís Laguna, Josep M. Pujol i Joan Marc Galimany. Un acte que acabarà amb un fòrum amb la participació de Montserrat Domingo, ermitana de Sant Joan del Codolar al Montsant.

En la presentació Jordi Sàbat ha parlat també amb molt d’orgull d’una de les prioritats del festival, el d’apropar la filosofia als més joves. Així, a través del teatre es faran dues sessions de l’obra ‘No m’oblideu mai’ on ja hi ha inscrits 660 joves de tots els instituts de Vilafranca. “Aquest es un dels grans èxits del VilaPensa amb els sis anys que portem de festival”, reflexionava Sàbat.

L’acte inaugural serà el dimarts 11 d’abril amb la conferència titulada ‘Astúcies contra la finitud’, a càrrec del doctor en filosofia per la UB, Ferran Sáez Mateu. La cloenda serà el 16 d’abril amb el doctor en filosofia per la UB, Xavier Escribano i l’especial col·laboració de la cantant Anna Roig. Tota la informació en detall es pot consultar al web www.vilapensa.cat

També et pot interessar

Comentaris