El voluntariat s’integra en el dia a dia de Subirats

20/03/2023 - 10:44h

De la mà de Creu Roja, l’Ajuntament activa el Pla Local de Voluntariat per donar resposta a les necessitats del municipi

Si alguna cosa bona va portar la pandèmia de la Covid-19, va ser l’elevada dosi de solidaritat que va generar entre els ciutadans. Milers de persones es van abocar a ajudar els que més ho necessitaven, amb l’objectiu de fer més passable una crisi sanitària que va tocar tothom sense excepció.

Subirats va ser un dels municipis del Penedès en què la solidaritat va aflorar amb més força durant la pandèmia. El projecte més visible va ser el que va agrupar més d’una vintena de persones –la majoria, dones– que es van coordinar per fabricar mascaretes i bates per als sanitaris.

“Aquella experiència ens va fer veure el potencial solidari que tenim com a municipi i vam pensar: què més podem fer?”, ha explicat Àngels Pinyol, regidora de Cooperació i Solidaritat. Per descobrir-ho, l’Ajuntament va encarregar fa uns mesos un estudi a una consultora per determinar quines eren les necessitats del municipi, i el potencial de voluntariat de què disposava. L’acompanyament de la gent gran, de les persones vulnerables i dels joves més desfavorits són els tres eixos de treball que es van establir, i de moment ja s’han assentat les bases per desenvolupar el primer.

En el marc del Pla de Voluntariat que ha redactat la població, l’Ajuntament va signar fa uns mesos un conveni amb Creu Roja, per mitjà del qual Subirats s’ha convertit en un punt de presència estable de l’entitat a l’Alt Penedès. La presentació de la iniciativa es va fer dimarts a l’Ajuntament, i hi van participar una vintena de persones. Amb el de Subirats ja són tres els punts de presència que hi ha a la comarca, juntament amb Vilafranca i Sant Pere de Riudebitlles. En virtut d’aquest acord, una tècnica visita el municipi cada quinze dies, per formar els voluntaris i acompanyar-los en la seva tasca.

Implicació veïnal

De moment ja hi ha una desena de persones que s’han ofert per ser voluntàries de l’entitat, i que fan tasques d’acompanyament a persones grans. La majoria de casos que es gestionen són derivats de Serveis Socials, o bé se’n té coneixement a través del boca-orella. “A l’Alt Penedès hi ha molta gent que es troba sola i que no voldria estar-ho”, ha assegurat Àngels Matas, presidenta de Creu Roja Alt Penedès, que ha reconegut els voluntaris de Creu Roja com el “pilar fonamental” de l’entitat.

Lídia Lanuza, presidenta de Creu Roja a la província de Barcelona, també ha destacat la importància dels punts de presència, i ha remarcat que com més voluntaris tingui l’entitat més projectes es podran dur a terme.

En aquest sentit, tant Pinyol com Matas i Lanuza han fet una crida a la implicació veïnal per incrementar el nombre de voluntaris al municipi, i han recordat que hi ha projectes per adaptar-se a tota mena de veïns.

Comentaris