Calma al Penedès tres anys després de l’estat d’alarma

(FOTO: PEXELS)
17/03/2023 - 11:41h

En tres anys, al territori s’han comptabilitzat més de 60.000 positius per Covid i s’han fet més de 100.000 proves diagnòstiques

Després de la tempesta sempre arriba la calma. Aquesta és una de les frases que millor pot definir l’evolució de la pandèmia de la Covid-19, que el març del 2020 va paralitzar el planeta. Dimarts es van complir tres anys des que el govern espanyol declarés l’estat d’alarma, que va mantenir tancat tot un país a casa durant setmanes. Enguany és el primer aniversari de l’inici de la pandèmia que arriba sense cap mena de restricció. Si fem una mirada enrere, igual que la resta de territoris, l’Alt i el Baix Penedès van patir de valent l’embat de la crisi sanitària.

La pandèmia va començar de forma tímida, però durant el primer any ja sumava xifres de vertigen. Dos dies abans que es declarés l’estat d’alarma, es van confirmar els dos primers casos de coronavirus al Penedès: una dona de 39 anys del Vendrell i una estrangera de 79 anys que va acabar ingressada a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès. Dotze mesos després, a l’Alt Penedès ja s’havien reportat gairebé 6.200 contagis, i al Baix Penedès, més de 5.700. Aquesta allau d’infeccions va deixar en dotze mesos 478 morts entre les dues comarques.

La primera difunta va ser una dona de Sant Sadurní, de 69 anys, que presentava patologies prèvies. Com a la resta del país, la gent gran és el col·lectiu a qui més va afectar el virus al Penedès, i bona part de les defuncions es van comptabilitzar en residències comarcals. Un dels contagis més virulents és el que va afectar Calafell Park, i que va provocar el tancament temporal de les instal·lacions.

L’arribada de la vacuna de la Covid va ser clau, també al Penedès, per contenir la pandèmia. Fa dos anys s’havien inoculat al territori gairebé 20.000 dosis de la vacuna, un fet que no va evitar que els mesos següents continuessin creixent els contagis, i també les defuncions.

Quan es va complir el segon aniversari de l’estat d’alarma, els 12.000 positius que hi havia el març del 2021 s’havien multiplicat pràcticament per sis, amb més de 60.000 positius confirmats entre les dues comarques. A l’Alt Penedès es va certificar el contagi de més de 34.000 persones, i al Baix Penedès, de 26.500.

La ràpida expansió de la vacuna de la Covid sí que va evitar un creixement tan desmesurat de les defuncions. Des del març del 2021 fins al març del 2022 van morir al territori 88 persones, una tercera part de les que es van comptabilitzar durant el primer any de la pandèmia.

Acostumats al virus

Ara, quan es compleix el tercer aniversari de la declaració de l’estat d’alarma, el coronavirus ja ha passat a formar part de les nostres vides. Les restriccions que es van aplicar per contenir l’expansió de la Covid ja són història, i lluny han quedat aquells dies en què contraure la malaltia era sinònim de reclusió. Durant l’estat d’alarma n’hi ha molts que es van saltar les prohibicions, i tant a l’Alt com al baix Penedès es van imposar centenars de sancions els mesos més durs del tancament.

La bonança sanitària també s’ha traduït al Penedès, tres anys després, en bonança econòmica. Durant els primers mesos de la pandèmia, més de 2.800 treballadors del territori van estar sotmesos a un ERTO, i els ajuntaments van haver d’aprovar mesures econòmiques per ajudar el comerç local, un dels més afectats per les restriccions. Segons les dades del Ministeri de Treball, però, el territori ja ha recuperat els nivells d’ocupació previs a la pandèmia, i fins i tot són més favorables que els que hi havia abans de la gran crisi econòmica del 2008.

També et pot interessar

Comentaris