Vilafranca celebrarà dimarts el Dia Mundial de la Poesia

16/03/2023 - 11:45h

La data coincideix amb la celebració dels 10 anys del Corrandescola a Vilafranca

El dia 21 de març se celebra el Dia Mundial de la Poesia. Enguany la data coincideix amb la celebració dels 10 anys del Corrandescola i tots dos actes estaran vinculats per homenatjar la glossa com a forma poètica. La ‘glosa’, també anomenada ‘cançó improvisada’ o ‘corrandes’, es pot definir com una activitat comunicativa tradicional, de caràcter lúdic i basada en el fet de conversar mitjançant l’intercanvi de versos cantats de forma improvisada.

Així doncs, dimarts, a les 10.30 h, l’Auditori Municipal Maria Rosa Juncosa acollirà la 10a edició del Corrandescola a Vilafranca. Aquesta activitat convida els alumnes de cinquè de primària a treballar la llengua oral, el cant com a solista i la posada en escena glosant per mitjà del cant i de l’intercanvi de versos.

Els objectius del Corrandescola són diversos: millorar les estratègies i habilitats per a la comunicació oral de la glosa; cantar tonades tradicionals de glosa tot improvisant-ne el text en forma de versos; memoritzar corrandes tradicionals i de pròpia creació; ser capaç de buscar una idea i expressar-la tot cantant davant d’un públic, i gaudir amb l’ús de la llengua i del cant.

Per portar-ho a terme, mestres de música i mestres de català de cicle superior de les escoles que hi participen assisteixen a sessions de formació. En aquesta formació se’ls explica com han de treballar-ho a la classe, així com diferents activitats que després han realitzat a les escoles amb l’objectiu que els alumnes aprenguin a glosar. Aquesta formació va a càrrec de Mònica Calaf, mestra de música de l’escola Estalella i coordinadora de l’activitat a Vilafranca, i d’Albert Casals, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i impulsor de la introducció de la glosa a l’escola. Segons ha investigat Casals, les nombroses experiències pilotades a primària i a secundària han demostrat la gran eficàcia de la glosa com a via per millorar la competència comunicativa de tot tipus d’alumnat.

Des dels seus inicis a Vilafranca, l’any 2013, prop de 3.000 alumnes de cinquè de primària han participat en el Corrandescola i desenes de mestres de Vilafranca han fet formació durant aquests anys. Enguany les escoles que hi participaran són Baltà Elias, Vedruna Vilafranca, Mas i Perera, Cristòfor Mestre, Sant Ramon i Estalella i Graells, amb un total de 339 alumnes.

La dinàmica de l’espectacle del Corrandescola consisteix en què una selecció d’alumnes de les diverses escoles surten a l’escenari a demostrar les seves habilitats com a glosadors. Se’ls proposen diverses proves –que els alumnes no coneixeran prèviament– i d’aquesta manera els nens i nenes han de demostrar la seva capacitat d’improvisar versos inventats i construïts sobre una melodia treballada a l’escola. L’espectacle serà conduït per dos dels corrandistes de més renom al nostre país, Carles Belda i Berta Llos.

Una mostra improvisada de glossa

D’altra banda, i com a acte del Dia Mundial de la Poesia, tindrà lloc al pati de la Capella de Sant Joan, a les 18 h, la lectura d’un poema. Participants del Voluntariat per la Llengua, del Centre de Normalització Lingüística de l’Alt Penedès-Garraf, llegiran en diferent llengües el poema escollit per la Institució de les Lletres Catalanes, ‘Tant si baixes la vista vers la immunda’, del popular Rector de Vallfogona (Francesc Vicent Garcia i Ferrandis), de qui enguany es commemoren els quatre-cents anys de la mort. El poema ha estat traduït a més de 21 llengües i a l’acte de Vilafranca es podrà escoltar en castellà, àrab, romanès, urdú, ucraïnès, portuguès, amazic, francès i català.

Un cop acabada la lectura del poema ‘Tant si baixes la vista vers la immunda’, les glossadores Berta Llos, Esther Santos i Laia Pedrol oferiran una mostra de glossa com a exemple improvisat de versos rimats sobre una melodia predeterminada.

També et pot interessar

Comentaris