La Diputació de Barcelona invertirà 2,8 milions d’euros en 21 actuacions per rehabilitar el patrimoni

09/03/2023 - 17:00h

La majoria d’actuacions incloses en el programa a l’Alt Penedès ho són en edificis singulars d’alt valor patrimonial

La Diputació de Barcelona ha aprovat l’ampliació del Programa sectorial de rehabilitació i millora d’edificis, edificacions i jaciments arqueològics que arriba als 25 milions d’euros, i que es reparteixen entre les actuacions ja fetes el 2022 (755.000 €),
les del 2023 (10.565.134 €) i les del 2024 (13.800.778 €). L’augment permet, d’una banda, incrementar els ajuts ja concedits i, de l’altra, concedir-ne de nous, amb l’objectiu d’impulsar la rehabilitació, la reforma i la millora dels edificis, equipaments i béns locals amb valors patrimonials.

El diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, en destacava la importància per al conjunt de municipis de la província de Barcelona, ja que permet posar en servei edificis i conjunts monumentals com també la manera de garantir-ne la preservació. En aquesta línia, el diputat destacava que “restaurar i rehabilitar edificacions té un cost econòmic important, però el retorn econòmic i social que aquestes actuacions aporten als municipis va molt més enllà, ja que sovint es converteixen en eixos d’atracció per a aquestes poblacions a partir dels usos a què siguin destinats”.

Tipus d’actuacions

La majoria d’actuacions incloses en el programa ho són en edificis singulars d’alt valor patrimonial i prop de la meitat incideixen en castells, palaus, elements defensius, esglésies, monestirs, ponts i aqüeductes.
A l’Alt Penedès són un total de 21 actuacions (vegeu el requadre adjunt), amb un pressupost de 2,8 milions d’euros. Entre les actuacions més destacades hi ha la reparació de la torre de defensa de l’antic hospital d’Olesa de Bonesvalls; la restauració de l’ermita de Lourdes de Castellet i la Gornal, la primera fase de rehabilitació de l’església de Sant Benet d’Espiells a Sant Sadurní d’Anoia; la rehabilitació d’una part de la nau del carrer Comerç a Vilafranca; la rehabilitació i millora de l’accessibilitat del Castell de Penyafort a Santa Margarida i els Monjos; el projecte de reforma del Centre d’Iniciatives Culturals de Gelida o la consolidació de la Capella de Sant Miquel i l’accessibilitat al Castellot.

Val a dir que els municipis petits, de menys de 1.000 habitants, han pogut optar a la subvenció sense cap cofinançament, mentre que els de menys de 5.000 habitants hi han pogut aportar fins a un 10%, els de menys de 20.000, fins a un 20%, i els de menys de 50.000, fins a un 30%. En un terç de les intervencions subvencionades hi ha participat el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, que des del 1914 assessora, ajuda i acompanya els municipis en matèria de patrimoni arquitectònic. En aquests més de 100 anys ha realitzat prop de 750 actuacions directes.

També et pot interessar

Comentaris