La galeria Palmadotze inaugura dissabte l’exposició ‘Courage’ de Mayte Vieta

08/03/2023 - 14:00h

L’artista ha concebut una mostra composta de miralls i onze fotografies tenint en compte les característiques de l’espai de la galeria

Palmadotze inaugura demà, a les 12 del migdia, una exposició individual de Mayte Vieta (Blanes, 1971). Una mostra que l’artista ha concebut tenint en compte les característiques de l’espai de la galeria, la llum natural i el seu entorn amb vinyes, entre la terra i el cel. Seguint aquesta premisa s’han seleccionat diferents escultures i fotografies recents que acompanyaran la instal·lació titulada ‘Courage’ produïda per a l’exposició.

Aquest és el cas de “Courage” una instal·lació realitzada insitu composta de miralls i onze fotografies. Les fotografies pertanyen a una sèrie realitzada al llarg dels anys, en diferents estacions i capturen instants efímers just quan estan a punt de desaparèixer, a punt de “fugir”.

Fugacitat, que és evocada en allò que no podem capturar i que l’artista mostra en una petita selecció de més de mil instants. Segons l’artista, “Courage” és fruit de la reflexió sorgida de la
pròpia experiència sobre la condició humana, sovint absent o deslligada de la natura. És també
un estudi del paisatge, a vegades eclipsat per la presència de cossos celestes, que cerca fusionar
art i espiritualitat. Les fotografies, sense rastre d’éssers humans ens precipiten a la contemplació
d’un paisatge nu, més subjugant, on Vieta aguditza l’aspecte salvatge d’una naturalesa en estat pur que alhora ens mostra la seva fragilitat i misteri. Per aconseguir l’efecte desitjat i evocar la sensació de silenci absolut que es percep en els paisatges, l’artista empra la llum i colors cromàtics punyents, que poden semblar més propis de les al·lucinacions i estar en la frontera entre allò real i allò imaginari.

En qualsevol cas, la proposta és crear dubtes a l’espectador i motivar-nos a considerar l’existència de quelcom desconegut que no es percep a simple vista. La fragilitat del món, amb una certa afiliació a la idea romàntica del paisatge, una recerca commovedora de la bellesa que ens convida a reflexionar sobre l’ésser humà i els ecosistemes naturals, sobre el pas del temps, allò intangible o la mort.

Missatge emocional

Per copsar aquest coneixement i transmetre un missatge que quasi sempre és emocional, l’artista empra diferents disciplines, escultura, fotografia i instal·lació i recorre a determinats procediments tècnics com l’assemblatge, la utilització de lents i miralls o la presència necessària de la llum que recorre tota la seva obra com energia de vida. Altres temes o motius habituals en les seves obres, són els més coneguts per ella: El mar, paisatge quotidià associat perdurable i inseparablement als fets i sentiments viscuts, el cos propi o de qualsevol altre dona o la natura representada a través d´elements físics com arrels, fustes, aigua o elements com els animals els quals tenen una forta càrrega espai-temporal.

Mayte Vieta va iniciar els seus estudis a l’Escola Massana de Barcelona (1987-1992). Allà va entrar en contacte amb l’escultura, la base de la seva producció i la carta de presentació al gran públic. El seu treball s’ha mostrat a nombroses exposicions individuals i col·lectives d’àmbit
nacional i internacional.

També et pot interessar

Comentaris