Pas ferm per la segona biblioteca a Vilafranca

Imatge de la biblioteca Torras i Bages
02/03/2023 - 12:01h

El Parlament aprova una proposta dels Comuns perquè els pressupostos del 2024 incloguin una partida per a la segona biblioteca de Vilafranca

La proposta, presentada pel grup parlamentari d’En Comú Podem a la Comissió de Cultura del Parlament ha estat aprovada per unanimitat pels grups d’ERC, PSC, Junts i la CUP on es recull el compromís d’endegar el procés de construcció de la Biblioteca central comarcal de Vilafranca del Penedès a partir del moment que el Ple municipal aprovi la seva construcció.

Aquest compromís va acompanyat d’una dotació pressupostària d’un import aproximat de 1.350.000€ per tal que pugui començar a fer-se realitat durant la propera legislatura. Per VeC, aquest és un primer pas per revertir el dèficit bibliotecari.

L’alcaldable del PSC, Francisco Romero, ha valorat molt positivament l’aprovació assegurant que “és un pas endavant que concreta una partida pressupostària i que respecta l’autonomia local de l’Ajuntament”. Per Romero aquest serà un projecte que necessita el consens de tots els grups municipals, entitats i ciutadania. La proposta de Romero seria “fer la biblioteca a la Nau del carrer Comerç, seguint el criteri de recuperar, rehabilitar i renovar espais amb un valor històric de la vila”.

De la seva banda, el candidat de Junts per Catalunya, Aureli Ruiz, considera que abans de fer res cal “llegir la lletra petita d’aquesta moció” per assegurar-se que no està condicionatda a cap contrapartida. Un cop es confirmi la disponibilitat pressupostària, “caldrà plantejar quin model de biblioteca volem i, finalment, buscar-hi una ubicació”. Ruiz no veu malament l’opció del carrer Comerç, però recorda que des de Junts es defensa l’ampliació i millora de les instal·lacions actuals i, en tot cas, descentralitzar-les amb una biblioteca complementària que s’instal·laria en el futur campus universitari que planteja Junts. Per Ruiz “no es tracta de tenir molts equipaments sinó racionalitzar-los”.

Finalment el candidat d’ERC, Pere Sàbat, creu que la necessitat de la segona biblioteca “és una evidència i ho diuen tots els estudis, així com el pla de biblioteques i lectura pública de Catalunya. Ha de ser una biblioteca que doni resposta de forma amplia. Parlem d’una segona biblioteca que ha de convertir-se en un hub cultural, de trobada i d’activitats. Les biblioteques actuals tenen moltes més funcions i són centres punters en digitalització i tecnologia. I ha de respondre a la vocació de capitalitat de Vilafranca”, conclou.

També et pot interessar

Comentaris