Dissabte s’inaugura ‘Natura Morta’, cinc peces pictòriques d`art floral

01/03/2023 - 18:00h

Foix Cervera i Hombre López presenten al Claustre de Sant Francesc un projecte híbrid entre el disseny i l’art floral, entre l’arquitectura i la textura

Aquest dissabte 4 de març, a les 19h, tindrà lloc al Claustre de Sant Francesc, l’acte inaugural de l’exposició Natura morta, un conjunt de cinc peces pictòriques d’art floral de Foix Cervera i Hombre López. Aquesta exposició s’emmarca en els diferents actes que s’organitzen des de l’Ajuntament de Vilafranca vinculats a la celebració del 8 de Març-Dia Internacional de les Dones.

L’exposició

‘Natura morta’ és un projecte híbrid entre el disseny i l’art floral,  entre l’arquitectura i la textura. Els artistes presenten el retrats de cinc dones fets amb molta diversitat de materials: líquens, sorra, llavors, sèsam, arròs, pebre, cargols, etc. Cinc dones lluitadores, feministes i grans artistes. Parlem de l’escriptora Virginia Woolf, la pintora Frida Kahlo, i les cantants Amy Winehouse, Lola Flores i Aretha Franklin.

L’artista Lola Flores va ser la inspiració  per començar a posar flors amb la tècnica de l’esténcil, una tècnica artística de  decoració en què una plantilla amb un dibuix retallat és usada per aplicar pintura o altres elements, llançant-la a través d’aquest retallada, obtenint un dibuix amb aquesta forma.

Foix Cervera i Hombre López expliquen que, en un brot de nit, va néixer la flor i “el capullo” amb l’ansietat de  fusionar disseny i esténcil  amb elements florals i vegetals I així va néixer Natura morta, el nom de l’exposició on  s’hi representen el rostre d’aquestes grans dones, ja desaparegudes, que conscient o inconscientment han sigut bandera del feminisme. Conceptes com cartografia vegetal o l’arquitectura de la textura o l’orfebreria extrema, han sigut els mantres en el procés del treball de exposició. Hombre López i la Foix, comparteixen actualment taller a Menorca i  formen part del col·lectiu Omni. 

Els artistes

Hombre López (Dani López), barceloní resident a Menorca, personatge polièdric, muralista, fotògraf, escultor, dissenyador gràfic, pintor i agitador cultural. La seva obra artística està carregada de referències crítiques a la societat de consum i als valors imperants des d’una visió lúdica i irònica.

La Foix (Foix Cervera), vilafranquina, descobreix ràpidament la seva vocació treballant al Parquet, la floristeria de la seva tieta. Amb una llarga trajectòria professional com a freelanceflorista i com a artista floral ha participat amb diversos festivals internacionals de Landart i d’art urbà, sempre amb el món vegetal com a protagonista. La Foix intenta dotar la seva obra d’un sentit que transcendeixi la pura estètica per apropar-se sovint a la crítica social o a l’humor. Actualment resideix a Menorca on té la floristeria 2manyflowers.

Acte inaugural

L’acte inaugural d’aquest dissabte 4 de març a les 7 de la tarda, comptarà amb instal·lació  musical Tocant a morts, a càrrec de l’artista Pepe Seguí. Es tracta d’ una instal·lació d’un sol cos, un artefacte sonor automàtic, d’aspecte retro-futurista al centre de l’espai buit.

Un so d’orgue ens envolta i ens acompanya mentre escoltem un seguit de poemes a través d’un altaveu integrat. Els poemes que s’escoltaran són del poeta Enric Casasses recitals amb la veu de l’artista Mia Esteve.

Un viatge hipnòtic i metafísic que ens transporta amb els ulls tancats cap a un espai interior i contemplatiu.

Pepe Seguí (Sant Cugat del Vallès, 1975), músic i artesà. Integrant del grup CaboSanRoque des del 2001 fins al 2013 amb els quals ha editat 5 discos i estrenat 6 espectacles, en diferents països.  Des del 2013 dedicat al disseny i construcció de mobiliari i escenografia, a través del nom A Manivela mobles. Al 2020 estrena, juntament amb l’arquitecte Nicola Tremacoldi, la instal·lació sonora Música Concreta, en la qual exploren la relació de l’home amb la ciutat, i enceta d’aquesta manera una nova forma d’expressió que de seguida continuarà explorant.

L’exposició és podrà visitar a la Sala Fosca del Claustre de Sant Francesc fins al diumenge 23 d’abril en horaris de dimecres a divendres de 16 a 19h i dissabtes i diumenges d’11 a 14h.

També et pot interessar

Comentaris