El Vendrell viurà el 25 de març l’estrena d’un muntatge teatral que passarà per 35 poblacions catalanes

22/02/2023 - 15:45h

Jordi Roigé i Llorenç Rafecas presenten l’obra ‘Un concert a la Casa Blanca’ que rememora la conversa que el 1961 van mantenir Pau Casals i John F. Kennedy

Els llorencencs Jordi Roigé i Llorenç Rafecas han ideat ‘Un Concert a la Casa Blanca’, un muntatge teatral que rememora la conversa que el 1961 van mantenir Pau Casals i l’aleshores president nordamericà John F. Kennedy. Protagonitzada per Mingo Ràfols, Mercè Pons i Roc Esquius, l’obra vol ser també un homenatge al mestre violoncel·lista en el 50è aniversari de la seva mort, segons han destacat aquest dimecres els seus impulsors. La producció s’estrenarà al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell el 25 de març i tot seguit farà gira per almenys 35 poblacions en col·laboració amb la Xarxa de Teatres Ateneus. A partir de l’octubre, la previsió que faci estada al Teatre Gaudí de Barcelona.

El productor Jordi Roigé ha celebrat que l’obra arribi als escenaris aquesta primavera, ja que el projecte es va gestar amb el director Llorenç Rafecas abans de la pandèmia i no ha estat fins ara que pot veure la llum. Des d’un inici, Roigé i Rafecas van “tenir clar” que confiarien en Mingo Ràfols, Mercè Pons i Roc Esquius per escenificar la conversa. Roigé també s’ha mostrat cofoi tot destacant com a valor significatiu el fet que l’obra en la seva gira passi per les dues entitats que hi ha a Llorenç, la Cumprativa i el Centre. “Probablement un fet inèdit a la cultura del poble” i ha afegit que l’origen de la idea neix arrel d’un guió cinematogràfic que s’ha acabat adaptant al voltant de la conversa.

Productor i director destacaven davant la premsa la “potència” de la trobada que Casals i Kennedy van mantenir el 1961, en el marc de la segona actuació que el músic feia a la Casa Blanca. “Eren dues persones molt potents, en un espai molt reduït, i es van trobar en un moment històric molt important”, ha recalcat Rafecas, que ha precisat que l’obra es basa en alguns fragments reals.

Amb tot, Rafecas ha insistit que “la intenció no és fer cap imitació”, sinó rememorar aquella trobada històrica “per a què el públic s’emocioni i reflexioni”. Tant Roigé, com Rafecas i els actors han assegurat que l’obra és “plenament vigent” tenint en compte l’actual context geopolític internacional. El director ha aplaudit que el muntatge teatral permet “recuperar dos autèntics líders internacionals” en un moment marcat per la guerra a Ucraïna, “un moment en què falten líders idealistes que prediquin idees interessants i arrosseguin la gent cap a teories positives”.

En el paper de Kennedy, Roc Esquius ha definit l’obra com “un regal post pandèmia” i ha lloat especialment el potencial dels dos personatges principals. Al seu torn, Mingo Ràfols encarna Casals, i ha agraït que l’obra permeti resoldre el “gran desconeixement” que té bona part de la societat sobre la història del mestre violoncel·lista. Pel que fa al rol de Mercè Pons, l’actriu interpreta les diferents mullers de Kennedy i Casals.

De cara a l’any vinent, Roigé i Rafecas tenen previst traduir l’obra al castellà per dur-la a escenaris de diferents punts del territori espanyol. Preguntats per la possibilitat de traslladar l’obra al cinema o a la televisió han deixat la porta obert dient que “les il·lusions hi són”.

El vocal de la junta directiva de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Marcel Esteve, ha destacat l’objectiu de la FAC per “acostar produccions professionals de qualitat, de gèneres i temàtiques diverses, als teatres dels ateneus de tot el país” i que aquest any s’ha decidit apostar per “Un Concert a la Casa Blanca” pel seu interès i per honorar la figura de Pau Casals en el 50è aniversari de la seva mort.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha tancat l’acte destacant Pau Casals com “el millor ambaixador que té i ha tingut mai Catalunya” i “el que representa el seu missatge, la seva persona i la seva vida”. Ha afegit que persones com ell “han creat la nostra manera d’entendre el món i, si ara veiem les guerres com una barbaritat, és perquè persones com ell van lluitar contra les guerres”.

També et pot interessar

Comentaris