El nou Vinseum avança amb la col·locació del mural de ‘La vinya i el vi’ de Pau Boada

14/02/2023 - 17:15h

L’equipament convida a partir d’aquest cap de setmana a fer un viatge per les noves instal·lacions tot descobrint algunes de les propostes museogràfiques

A l’espera de la gran inauguració del nou Vinseum, que hores d’ara ningú s’atreveix a marcar amb una data concreta, la gent del Penedès tindrà l’opció de gaudir dels nous espais gràcies a una iniciativa que l’equip del museu ha presentat aquest dimarts. D’aquesta manera el director de l’equipament, Xavier Fornos, explicava que a partir d’aquest cap de setmana i durant tots els dissabtes i diumenges fins al mes de juny es durà a terme l’activitat “Visita d’obres” que permetrà els visitants fer un viatge per les noves instal·lacions tot descobrint els primers elements sorprenents de la proposta museogràfica del nou Vinseum.

A través d’un format íntim amb un grup de 25 persones com a màxim l’equip tècnic de Vinseum portarà el visitant en un punt de partida com és l’actual exposició transitòria “Alcem la cop” on s’explica el futur del museu, per continuar visitant la planta baixa i el soterrani per anar imaginant que passarà quan tot estigui obert. El preu de la visita serà de dos euros per persona i els Amics de Vinseum i els menors de 12 anys tindran l’entrada gratuïta. Les reserves ja es poden fer a través del web entrades.vinseum.cat.

La joia de la corona

Una de les grans novetats que es trobaran els visitants serà el mural de la vinya i el vi de Pau Boada, la nineta dels ulls del nou Vinseum. Un patrimoni del museu que s’ha recuperat i que forma part de la història de l’equipament i de Vilafranca. Un mural que recrea el cicle de la vinya i l’elaboració del vi i que, segons Fornos, “era molt oportú rescatar-lo. Precisament des d’aquest mes de gener s’ha fet el procés d’instal·lació del mural a la paret de la sala d’homenatge a la viticultura catalana i al costat de la gran premsa de biga que l’acompanyarà.

Fet el 1960 per Pau Boada, aquesta pintura acrílica sobre guix ocupa una superfície de 32 metres quadrats i conserva el detall de la porta d’accés que en el circuit anterior portava a la visita del celler. Justament la primavera del 2017 el mural va ser arrencat en 18 fragments en un procés molt complex però que ha tingut un final feliç. I és que la tècnica emprada plantejava moltes incògnites a l’hora de ser arrencat del seu espai original. Finalment, i després d’un treball molt acurat liderat per la restauradora Mercè Marquès de l’empresa Chrome que s’ha allargat durant tot el 2022 l’operació ha estat tot un èxit on “el resultat final ha estat només la pèrdua del 4% de la pintura original”, ha confessat Fornos.

Com està el projecte

Amb els treballs de construcció acabats del tot des del mes d’octubre s’està treballant amb la part de la museografia que segons els càlculs hauria d’estar completada entre el maig o el juny. Així, l’empresa encarregada del projecte està treballant intensament en la construcció física de l’exposició convertint en realitat el projecte dissenyat pel despatx d’arquitectes de Daniel Freixes, és a dir, en les vitrines, la il·luminació correcte o les tarimes, per exemple. Tot l’artil·lugi per poder col·locar en el pas següent les diferents peces de la millor manera. “En breu veurem un avença molt imporant”, ha explicat Fornos afegint que en paral·lel l’equip de Vinseum està treballant intensament per habilitar els 5.000 metres quadrats que es posaran a l’obertura del públic.

Més enllà quedarà la producció audiovisual, un peça molt important per la seva presència visual a través d’una seixantena de treballs que es trobarà el visitant durant el recorregut a l’exposició permanent que tindrà uns 3.000 metres quadrats. En aquest sentit s’està a l’espera de conèixer el nom de l’empresa que finalment s’encarregarà d’aquesta tasca amb la qual es mirarà d’escurçar el màxim els terminis que d’entrada haurien de ser de sis mesos.

La inversió més gran en cultural

De la seva banda, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha ressaltat l’esforç d’inversió que ha fet l’Ajuntament en apostar per aquest gran equipament. “Val la pena que la gent vegi ara els avenços sobre una obra tant important per Vilafranca i el Penedès”, ha dit. “Aquest ha de ser el pal de paller de la cultura i del món vitivinícola, un museu transversal on els penedesencs ens hi sentim identificats”.

En aquesta segona fase la inversió ha estat de 7 milions d’euros dels quals 4 han estat subvencionats pels fons FEDER, la Diputació de Barcelona i la Generalitat. En total, les dues fases d’obres han representat una inversió de 15 milions d’euros, 9 subvencionats. “És la inversió més gran que s’ha fet per un equipament cultural”, ha conclòs.

Finalment, el president de Vinseum, Joan Tarrada, s’ha mostrat molt ambiciós i després de deixar anar que el nou Vinseum serà “el millor Museu del vi del món” augurava per al 2025 l’objectiu d’acollir fins a 85.000 visitants amb un “ho podem fer”.

També et pot interessar

Comentaris