Vilafranca busca més espai per a les autocaravanes

10/02/2023 - 10:48h

L’Ajuntament es planteja ubicar un segon pàrquing a la zona esportiva, si el POUM ho permet

El ‘boom’ de les autocaravanes ha omplert i en alguns casos, desbordat, les àrees d’aparcament gratuït d’aquests vehicles a l’Alt Penedès. La de Vilafranca, segons dades recollides per l’Ajuntament, té una mitjana d’ocupació per sobre del 90% de les 19 places disponibles actualment.

La gran demanda de places per ocupar i la bona nota que treu el pàrquing vilafranquí ha fet que l’Ajuntament es plantegi habilitar un segon espai on les autocaravanes puguin fer les seves estades. La cap tècnica del servei de Turisme de Vilafranca, Emília Torres, confirma que la intenció és habilitar una àrea diferenciada en un altre punt de la ciutat per descentralitzar l’actual i també desmassificar-la.

“No pensem d’ampliar el pàrquing que ja tenim perquè els usuaris d’aquestes àrees busquen espais no gaire amplis”, segons Torres, que es basa també en les opinions de les associacions relacionades amb el sector del caravàning.

En aquest sentit, l’Ajuntament està mirant un possible emplaçament a la vora de la zona esportiva, “sempre que l’espai ho permeti sense modificar el POUM”. Aquesta seria una bona ubicació, a parer del servei de Turisme, perquè continua en la línia de la ja existent: proximitat amb el centre i tranquil·litat per als usuaris.

Segons Emília Torres, el pàrquing d’autocaravanes de Vilafranca és un dels més ben valorats pels usuaris d’aquestes instal·lacions, que n’aprecien la bona situació, la proximitat de serveis i l’accessibilitat al centre de la ciutat.

Segons resumeix Torres, el perfil dels visitants itinerants de la ciutat que arriben en autocaravana i hi fan estada és de persones majors de quaranta anys amb una capacitat econòmica mitjana/alta, que fa una despesa força elevada a la ciutat. A banda del turisme nacional, la procedència és majoritària de turistes francesos i holandesos.

Oferta comarcal

L’afluència d’autocaravanes no només els caps de setmana i períodes de vacances sinó també dies entre setmana és un fenomen que es reprodueix a la majoria d’àrees per a aquests vehicles que hi ha a l’Alt Penedès. A la comarca en són actualment 12, que ofereixen una setantena de places gratuïtes, accessibles durant tot l’any per a una estada màxima de 48 hores.

Malgrat que no hi ha dades de l’afluència de visitants, des del Consorci de Promoció Turística del Penedès, que és qui coordina el projecte, asseguren que l’afluència és molt constant, i que es reprodueix en tots els municipis que acullen una àrea. “Són zones que estan funcionant bé, tenen una bona ocupació i els ajuntaments estan molt contents”, ha assegurat Núria Sala, directora del Consorci. Aquesta bona marxa ha fet que altres territoris com el Baix Penedès hagin decidit sumar-se a aquest projecte, que es va posar en marxa el 2019. El Consell Comarcal del Baix Penedès va anunciar la voluntat de crear una xarxa d’àrees d’autocaravanes al territori, amb set municipis interessats a formar-ne part. De moment, encara no hi ha data per a l’execució de la proposta.

El que sí que s’ha fet els darrers mesos és millorar alguns dels aparcaments que ja estan en funcionament, com el de Sant Sadurní o el Pla del Penedès. “Creiem que va ser un encert apostar per aquest tipus de turisme i des del Consorci el continuarem fomentant”, ha assegurat Núria Sala. De fet, algunes de les accions que el Consorci de Promoció Turística ha avançat per a aquest any estan relacionades amb aquest tipus de turisme que, sens dubte, ha estat un bon revulsiu per al Penedès.

També et pot interessar

Comentaris