Gemma Ventura Farré presenta el Premi Josep Pla 2023 amb un acte concorregut al Vendrell

La presentació del Premi Josep Pla va incloure música i una xerrada amb l’autora, Gemma Ventura.
06/02/2023 - 15:00h

L’acte de dissabte a la Fundació Apel·les Fenosa va incloure una xerrada de l’autora amb Silvia Vaquero, regidora de Cultura, i música

L’acte de presentació de la primera novel·la de la vendrellenca Gemma Ventura Farré, La llei de l’hivern, Premi Josep Pla 2023 i que es va possar a la venda dimecres 1 de febrer en català, va ser tot un esdeveniment popular dissabte al migdia, atès que va omplir a vessar els jardins de la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell.

Recordem que Ventura es va formar com a mestra de primària de l’especialitat de música, és subdirectora del periòdic digital Catorze i ha col·laborat amb diverses iniciatives al Vendrell, com la creació de l’himne a la capitalitat cultural.

La presentació de La llei de l’hivern va consistir en una conversa de Gemma Ventura amb la regidora de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, Silvia Vaquero, i la interpretació de diverses cançons adaptades pel grup format per l’ocasió per Sandra Borrell, Anna Urpí i Pemi Rovirosa.

En concret, van interpretar peces de Tom Waits, Bob Dylan, Bikimel i Lax’n’Busto, amb una interpretació molt emotiva del tema ‘Que boig el món’ a càrrec de Rovirosa, guitarra del grup.

Pel que fa a la xerrada entre Ventura i Vaquero, l’autora vendrellenca va parlar de la solitud, tot i que va apuntar que “mai m’he sentit sola, per exemple, amb el foc, el mar i els arbres a Sant Salvador”; va dir que li agrada molt contemplar i aprofitar els detalls quotidians per escriure amb un estil que permeti els lectors “veure-hi a través de les paraules”, que tot escrivint li venen “sorpreses” pel que fa a l’evolució dels personatges i que també l’apassiona la inventiva i la imaginació.

“Tota la vida m’he inventat mons i, per exemple, de petita jugava amb una caixa de puros de l’avi on la capsa era una casa i els puros, les persones. M’hi podia estar hores”, va comentar Gemma Ventura. “La imaginació és el millor que tenim i imaginar és crear. Cal, per exemple, deixar que els nens imaginin i s’aborreixin”, també va apuntar Ventura en un moment de l’acte.

En finalitzar la presentació i en un carrer Major col·lapsat, la Llibreria Mitjans del Vendrell va exhaurir els 175 exemplars del llibre posats a la venda a l’indret i també es va poder beure cava ‘Reserva de la Música’, del Celler Jané Ventura.

Pel que fa a les presentacions ja tancades, la següent que es farà al Penedès serà el proper 24 de febrer, a les 19.30h, a la llibreria L’Odissea de Vilafranca. La conducció anirà a càrrec de Laia Santís.

Sinopsi
Recordem que a La llei de l’hivern una noia torna al seu poble per vetllar el seu avi, i en aquests moments de solitud l’acompanyen els records i la imaginació.

Amb un aire intimista i màgic, la novel·la ens parla d’allò invisible, les persones que, tot i no ser-hi, ens guien i ens acompanyen. En la solitud absoluta, la protagonista del relat té dues grans companyies: la de la memòria i la de la imaginació. Mentre recorda les ensenyances del Ricard, l’home savi que la va criar, es retroba amb les ànimes ferides d’aquell lloc hostil d’on un dia va fugir.

De la infantesa amb el Ricard –una vida als marges, fora de les convencions–, la nena en va treure les millors lliçons, les de la natura, l’única que no jutja a ningú, el refugi davant de la crueltat humana.

Ara, la noia veu com l’avi se’n va i intenta retenir-ne l’alè igual com manté encesa la llar de foc, però la darrera exhalació és inevitable, haurà d’acceptar que res no ens pertany, i li fa plantejar-se el sentit de la vida.

També et pot interessar

Comentaris