Inauguren una exposició amb motiu dels 40 anys de l’Arxiu Comarcal

03/02/2023 - 11:00h

‘Josep Benet, en la desfeta i el redreç’ reivindica la figura d’aquest historiador i polític, cabdal de la Catalunya contemporània, sovint massa oblidat

Aquest divendres, a les 7 del vespre, s’inaugurarà a la capella de Sant Joan l’exposició ‘Josep Benet, en la desfeta i el redreç’. Amb motiu dels 40 anys de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès (va ser instaurat el setembre del 1983) s’ha procurat fer algun acte commemoratiu que obri la institució de l’Arxiu Comarcal i la seva activitat a un espectre de població més extens. Al llarg d’aquests 40 anys, l’ACAP ha reunit més de 5 quilòmetres de documents d’entre els segles X i XXI i s’ha posicionat com un referent arxivístic del territori.

A més, adscrit a l’Arxiu Municipal de Vilafranca hi ha un servei de gestió documental, tràmits i documents electrònics pioner a la comarca. La coŀlaboració entre l’Arxiu Municipal de Vilafranca i el Museu Comarcal de Cervera ha permès portar a Vilafranca del Penedès l’exposició ‘Josep Benet, en la desfeta i el redreç’ per reivindicar un personatge cabdal de la Catalunya contemporània sovint massa oblidat: l’historiador i polític Josep Benet. A ell li devem una alta visió del que ha estat la Catalunya posterior a la Guerra Civil. El seu testimoni s’ha de considerar d’una gran rellevància per entendre la situació actual que viu el nostre país: “…la guerra a Catalunya hauria pogut tenir un caràcter nacional català, en defensa de la legalitat democràtica atacada pels militars colpistes i els seus aliats feixistes i de la ultradreta, tots anticatalanistes, per no dir anticatalans. Som un problema també per als altres, perquè sense resoldre la qüestió catalana no és possible la consolidació d’un Estat democràtic a Espanya. Viure en democràcia només és possible quan es respecta els drets de les persones i dels pobles”.

La vida de Josep Benet (1920-2008) és un viu resum de la història de Catalunya de la segona meitat del s. XX. En l’esperança i en la desfeta, i en el camí i objectiu del redreç com a poble des d’una idea primigènia de superació de la fractura social que va provocar la guerra. En l’horitzó, com un sol poble, una idea total de país, i de país normal. I en cada iniciativa, sovint en clandestinitat, una acció de resistència i d’obstinada aposta per la unitat d’acció. Des de l’autoexigència, el compromís i la responsabilitat, la seva vida es va convertir en un acte continuat i sostingut en el temps de reconstrucció del catalanisme i de recuperació de les llibertats democràtiques i dels drets socials.
L’exposició l’han produït el Museu de Cervera i Òmnium Cultural Segarra-Urgell. A l’acte inaugural hi assistirà el regidor de Cultura, Ricard Rafecas, i hi intervindrà el comissari de l’exposició, Jordi Oliva i Llorens, llicenciat en Història Contemporània per la UAB. L’exposició es podrà visitar fins al 5 de març, de dimecres a divendres, de 17 a 20 h; dissabtes, de 18 a 20 h i diumenges, de 12 a 14 i de 18 a 20 h.

També et pot interessar

Comentaris