Surt a la venda ‘La llei de l’hivern’, la primera novel·la de la vendrellenca Gemma Ventura

Gemma Ventura, en el seu discurs durant el lliurament del Premi Josep Pla 2023 (Foto: Aïna Martí/ACN)
01/02/2023 - 18:44h

L’obra guanyadora del Premi Josep Pla del 2023 es presentarà aquest dissabte al Museu de la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell

La primera novel·la de la vendrellenca Gemma Ventura, La llei de l’hivern, s’ha posat a la venda aquest dimecres, amb l’aval d’haver guanyat el Premi Josep Pla del 2023, que es va fer públic la vigília de Reis. L’ha publicat l’Editorial Destino, de moment en català, mentre que la versió en castellà sortirà en les properes setmanes.

Ventura, mestra de primària de l’especialitat de música, és subdirectora del periòdic digital Catorze, i també està vinculada al món musical, amb diferents coŀlaboracions amb l’Auditori de Barcelona i el Palau de la Música.

L’autora ha volgut que la primera presentació de la seva ‘opera prima’ tingui lloc al Museu Apeŀles Fenosa de la seva vila natal, el Vendrell.

L’acte es farà aquest dissabte a les 12 del migdia al jardí d’aquest equipament. Ventura no estarà sola en la presentació de La llei de l’hivern, ja que conversarà amb Sílvia Vaquero, regidora de Cultura de l’ajuntament vendrellenc, i un grup format per Sandra Borrell, Anna Urpí i Pemi Rovirosa hi interpretaran diverses cançons. Tot plegat, amanit amb el cava Reserva de la Música, del celler vendrellenc Jané Ventura. La Llibreria Mitjans hi vendrà exemplars del llibre.

Sinopsi
A La llei de l’hivern, una noia torna al seu poble per vetllar el seu avi, i en aquests moments de solitud l’acompanyen els records i la imaginació. Amb un aire intimista i màgic, la novel·la ens parla d’allò invisible, les persones que tot i no ser-hi, ens guien i ens acompanyen.

En la solitud absoluta, la protagonista del relat té dues grans companyies: la de la memòria i la de la imaginació. Mentre recorda les ensenyances del Ricard, l’home savi que la va criar, es retroba amb les ànimes ferides d’aquell lloc hostil d’on un dia va fugir.

De la infantesa amb el Ricard -una vida als marges, fora de les convencions-, la nena en va treure les millors lliçons, les de la natura, l’única que no jutja a ningú, el refugi davant de la crueltat humana. Ara, la noia veu com l’avi se’n va i intenta retenir el seu alè igual com manté encesa la llar de foc, però la darrera exhalació és inevitable, haurà d’acceptar que res no ens pertany, i li fa plantejar-se el sentit de la vida.

Gemma Ventura s’ha mostrat molt contenta de rebre el prestigiós Premi Josep Pla del 2023, dotat amb 10.000 euros i la publicació de la novel·la, sobretot per la circumstància d’haver triomfat en la seva primera obra. Per acabar d’escriure-la, Ventura se’n va anar l’estiu de l’any passat a escriure en un poblet d’Escòcia. Tanmateix, afirma que el poblet que descriu a La llei de l’hivern és fictici.

També et pot interessar

Comentaris