Sant Sadurní aprova un pressupost inicial de 16,3 milions d’euros per al 2023
En els propers mesos es completarà el pressupost amb una injecció econòmica provinent del romanent de tresoreria
La sessió ordinària del ple municipal de gener, celebrada aquest dimarts, va incloure l’aprovació del pressupost municipal d’aquest 2023, principal assumpte de debat tot i que la xifra d’aquesta aprovació inicial, de 16,3 milions d’euros, haurà de complementar-se. La proposta del govern d’ERC i Junts per Sant Sadurní, que va comptar amb el vot favorable del PP, no incorpora encara per motius tècnics, com ja va succeir l’any passat, una aportació important que s’inclourà en els propers mesos, provinent de la liquidació de l’exercici anterior i del romanent de tresoreria, i que ha de nodrir un dels capítols de major impacte com és el d’inversions.
El regidor d’Hisenda, Carles Del Amor, va expressar la seva confiança que el romanent pugui incorporar-se al pressupost abans que no ho va fer l’exercici anterior i va subratllar les dificultats que l’augment del cost energètic i les matèries primeres, la revisió dels sous públics o el procés d’estabilització de places laborals, entre d’altres despeses, han provocat en la confecció del pressupost del 2023.
Va aprofitar, durant les seves intervencions, per respondre les consultes i dubtes que els grups de l’oposició li van formular abans i durant el ple, i va defensar que en diverses partides no s’ha reduït l’aportació, si no que es tractava d’incorporacions per ajustar els recursos pendents de l’any anterior.
En l’apartat d’inversions, va destacar el suplement de crèdit de 200 mil euros per afrontar l’arranjament de la zona exterior del pavelló i de la façana del carrer Josep Rovira, i els 250 mil euros per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a diversos equipaments municipals.
El portaveu de Junts per Sant Sadurní, Xavier Rodríguez, també es va estendre en la defensa del pressupost, argumentant que manté els eixos bàsics i prioritats, establertes amb tots els partits, per fer front a un mandat castigat per la crisi sanitària i que persegueix fomentar la recuperació i la reactivació. Va repassar els esforços en cultura, la promoció econòmica o turística, l’habitatge, així com l’impuls de projectes urbanístics i la remodelació d’equipaments, com el camp de futbol, la pista exterior de l’Ateneu o el parc de la Rambla, i la millora de la via pública.
Tots els grups de l’oposició van coincidir a definir la proposta com a estrictament tècnica i que eliminava la possibilitat de mantenir un debat polític. Sant Sadurní En Comú va abstenir-se, mentre el Partit Popular, que va donar suport al govern, va mantenir que el pressupost respon a algunes de les prioritats que defensa la seva formació, com les persones, la promoció econòmica i la via pública.
La CUP i el PSC van ser més crítics i van justificar el seu vot negatiu. La formació cupaire va explicitar el malestar per no poder mantenir un debat polític del pressupost ni poder contraposar els models de vila, i va lamentar que s’arribi tan tard en l’acompliment d’algunes mocions consensuades pels partits, com l’impuls de polítiques energètiques, o el pla local d’habitatge. També van considerar desproporcionats els recursos destinats a la promoció turística i van reclamar un pla d’equipaments que contribuís a ordenar les inversions municipals.
El grup socialista també es va queixar de la precipitació en la presentació del pressupost i la manca de diàleg i va reclamar més treball entre els partits per oferir un millor servei als veïns i veïnes i haver pogut presentar una proposta més social i amb un major accent polític.