L’autopista C-32 entre el Vendrell i Cubelles serà gratuïta a partir del març

El peatge troncal de l’autopista C-32 a Cubelles (Garraf)
31/01/2023 - 09:40h

La Generalitat també ha anunciat que els descomptes augmentaran fins al 80% en diverses barreres de peatge per la mobilitat oblidada

El Departament de Territori de la Generalitat implementarà, a partir del 2 de març, els diversos descomptes anunciats i previstos a les autopistes C-32, al Baix Penedès i Garraf, i C-16 al seu pas pel Bages.

A partir d’aquesta data, l’autopista C-32 passarà a ser gratuïta en els recorreguts interns entre Cubelles i el Vendrell. Se’n beneficiaran els vehicles que facin trajectes entre l’enllaç 2 (El Vendrell Oest) i l’enllaç 13 (Cubelles accés), i les barreres de Cubelles accés i Calafell accés. La gratuïtat s’aplicarà tots els dies de l’any a tot tipus de vehicles, ja siguin motos, turismes o camions de gran tonatge.

Tanmateix, els alcaldes dels municipis del Penedès Marítim demanen una gratuïtat efectiva també pels vehicles que passin pel peatge troncal tant de Cubelles com de Vallcarca, per a trajectes d’anada i tornada en 24 hores, i és per això que han convocat una manifestació per diumenge entre Vilanova i la Geltrú i Sitges, a la comarca del Garraf.

L’objectiu de la gratuïtat en els trajectes interns pel Baix Penedès és convertir aquest tram de l’autopista en una ronda gratuïta per a desplaçar els vehicles que actualment circulen per la carretera C-31, una via que travessa els municipis de Calafell, Cunit i Cubelles i que registra una mitjana d’uns 22.000 vehicles diaris.

L’autopista podria arribar a atraure 1 de cada 4 vehicles que actualment circulen per la C-31, és a dir, una xifra que rondaria els 5.000 vehicles. Es tracta d’una mesura llargament reivindicada pel territori, que suposarà més seguretat i que les emissions de CO2 s’allunyin de la traça urbana.

Per a beneficiar-se de la gratuïtat, els conductors hauran de descarregar-se l’aplicació Awai, disponible per a IOS i Android, o bé hauran de disposar del sistema de telepeatge (sistema VIA T).

Descomptes a les barreres de Vallcarca i Sant Vicenç de Castellet

A partir del 2 de març, el Departament de Territori també augmentarà fins al 50 % -actualment és del 40% – el descompte per a la mobilitat obligada en el tram Castelldefels-Sitges, a la barrera de peatge de Vallcarca de Sitges de la mateixa autopista C-32.

És el descompte que beneficia els turismes, furgons i furgonetes que, de dilluns a divendres no festius, fan desplaçaments d’anada i tornada en un marge de 24 hores, des del mateix origen i destinació, i que estan inscrits al registre de mobilitat obligada.

Pel que fa a la C-16, començarà a aplicar-se l’augment de fins al 80% del descompte total del preu del peatge base a la barrera troncal de Sant Vicenç de Castellet, de dilluns a divendres no festius, en hora punta (de 7 a 10,30h i de 17 a 21h), amb pagament dinàmic i per a turismes, furgons i furgonetes. Actualment, aquesta bonificació és de fins al 70%.

També augmentarà fins al 60% del descompte total del preu del peatge base a la barrera lateral de Sant Vicenç de Castellet, en els moviments cap a o des del sud, de dilluns a divendres no festius, en hora punta, amb pagament dinàmic i per a turismes, furgons i furgonetes. Actualment, aquesta bonificació és del 41%.

En aquest cas, són mesures que tenen com a objectiu afavorir els desplaçaments per mobilitat obligada, de proximitat i connectivitat del territori.

Manifestació diumenge

Els principals agents polítics, econòmics i veïnals del Garraf i el Baix Penedès faran una marxa lenta aquest diumenge per exigir la gratuïtat de tota la C-32 per als viatges d’anada i tornada que es facin en 24 hores. La protesta sortirà a les 17h de l’aparcament que hi ha a la Ronda Europa de Vilanova i la Geltrú i recorrerà la C-32 fins a Sitges.

“No podem esperar més. En aquest territori també mereixem una mobilitat digna, segura i ràpida”, ha recalcat aquest dimarts el portaveu de la plataforma Penedès Marítim i alcalde de Cunit, Jaume Casañas. Els convocants avisen que els descomptes anunciats per la Generalitat per als peatges de Vallcarca-Sitges i Cubelles són insuficients perquè, diuen, no responen a les necessitats dels veïns i treballadors de la zona.

Just al mateix moment que els manifestants anunciaven la protesta, la Generalitat feia públic l’esmentada notícia que el 2 de març entraran en vigor dels nous descomptes a la C-32. Per bé que la gratuïtat serà entre Cubelles i el Vendrell, pel que fa a les barreres centrals el peatge de Cubelles no incorpora cap descompte mentre el de Vallcarca passa del 40% al 50% per als desplaçaments d’anada i tornada fets en menys de 24 hores -previ registre web-.

“Que anunciïn els descomptes just avui ho interpretem com una intenció d’esmorteir la manifestació que ja teníem previst anunciar”, ha etzibat Casañas, que ha assegurat que fer pública la data dels nous descomptes sense notificar-ho als ajuntaments ni consells comarcals “no és la forma de mostrar respecte pel territori”.

Una crítica que ha subscrit la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, que ha avisat que l’increment del 10% del descompte de Vallcarca és “irreal” perquè l’actualització per l’IPC ja suposa un augment de vora el 8%.

Els convocants de la manifestació de diumenge han recalcat que els veïns, treballadors i estudiants del Garraf i el Baix Penedès “necessiten” poder desplaçar-se a Barcelona els set dies de la setmana gratuïtament si van i tornen en menys de 24 hores.

Jaume Casañas ha recordat que aquest viatge d’anada i retorn a l’àrea metropolitana actualment suposa una despesa de quasi 16 euros des de Vilanova o Sitges, de més de 20 euros des de Cubelles o Cunit, i de 25 euros des de Calafell o el Vendrell. “Portem 31 anys pagant. No podem esperar més”, ha conclòs Casañas.

També et pot interessar

Comentaris