Una reflexió entorn del paper de les mans i el tacte

20/01/2023 - 18:25h

L’exposició ‘Història de les mans’, que s’inaugura aquest divendres a la sala dels Trinitaris de Vilafranca, ofereix un diàleg entre obres d’artistes contemporanis i de la col·lecció del MNAC

Aquest divendres s’inaugura a la Sala dels Trinitaris l’exposició ‘Història de les mans’, que planteja un diàleg entre obres d’artistes contemporanis i obres de la col·lecció del MNAC. La comissària, Alexandra Laudo (Barcelona, 1978), articula el diàleg en nou àmbits temàtics –Les mans, l’autoritat, el poder; Les mans, la lectoescriptura, la història; Les mans, el control, la determinació; Les mans, el treball, les cures; Les mans, els diners, el valor; Les mans, els pits, el martiri; Les mans, la medicina, el cos malalt; Les mans, el desig, el pecat i Les mans, els inicis, els finals– i proposa una selecció de vint-i-cinc obres dels artistes Antoni Abad, Isabel Banal, Isabel Barios, Damià Campeny, Colita, Mirari Echávarri, Raquel Friera, Camille Henrot, Fermín Jiménez Landa, Claudi Lorenzale, Mestre de Cinctorres Joan Morey, Antoni Muntadas, Levi Orta, Pasqual Ortoneda i María Sánchez, així com també obres anònimes dels segles XIII, XV, XVI i XVIII i monedes del segle XX.

Resseguint la història i el paper de les mans i el tacte en el poder, l’escriptura, el treball, el desig o la malaltia, entre d’altres, l’exposició ens convida a pensar sobre les formes de comunicació, producció, relació i coneixement que al llarg del temps s’han articulat per mitjà de les mans i el contacte. Una reflexió que, a la vegada, es pregunta pel lloc que ocupen les mans i el tacte avui, on les nostres relacions i experiències estan cada vegada més interferides pels dispositius digitals i els entorns virtuals, més després de la crisi sanitària arran de la pandèmia.
Per enriquir aquest diàleg entre obres d’artistes contemporanis i obres de la col·lecció del MNAC, ‘Història de les mans’ convida els espais expositius participants en la itinerància a incorporar una obra local o vinculada al municipi. A Vilafranca s’han escollit una sèrie de peces en bronze que l’escultor Ángel Camino va crear l’any 2014. Aquestes peces van ser concebudes per ser enteses i sentides a través del tacte. Tal com el mateix títol ens indica, són peces “per al palmell de la mà”. L’artista les descrivia com petits amulets o talismans que en contacte amb la mà humana transmetrien una energia determinada, segons la seva forma, el seu color i el material amb què estan fetes. Alhora, la persona que les toqués infondria a la pedra la seva pròpia energia. La sèrie escultòrica ‘Peces per al palmell de la mà’ fa evident l’interès que Ángel Camino tenia en què l’art sigui quelcom proper a les persones, integrat a la vida quotidiana i a l’experiència vital.

L’acte inaugural serà a les 8 del vespre d’aquest divendres, amb la presència de la comissària, Alexandra Laudo, que farà una visita comentada a l’exposició.

Activitats vinculades

El servei de Cultura de l’Ajuntament ha dissenyat dues accions vinculades a l’exposició per tal d’aprofitar el potencial artístic i conceptual que aquesta exposició ofereix.

Divendres 4 de febrer, a les 7 del vespre, es farà un conferència i projecció amb el títol ‘Una història de les mans al cinema’, a càrrec del productor i director de cinema Francesc Alarcón.

Diumenge 19 de febrer a les 12 del migdia es farà una visita dinamitzada per a famílies amb canalla a partir de 5 anys.
I el divendres 10 de març a les 7 del vespre, una visita dialogada i comentada per a adults, ‘Una aproximació al passat i al present a través de les mans’, i tot seguit, al claustre de Sant Francesc, performance ‘Ocells-textos-onades’, a càrrec de l’artista Julia Mariscal.

També et pot interessar

Comentaris