El Casal busca en el col·lectiu de joves produccions teatrals pròpies

18/01/2023 - 16:00h

El projecte ‘La força del teatre’ va rebre un dels Premis Impuls de la fundació Pinnae i en la segona edició s’expandeix a Gelida i els Monjos

Aquest dilluns el Casal presentava la segona edició del projecte ‘La força del teatre’, iniciativa que busca preservar la memòria de la llibertat d’expressió en la dramatúrgia i oferir un espai als joves perquè puguin exposar les seves inquietuds a partir d’una obra de producció pròpia.

El projecte va rebre un dels premis Impuls pel Territori 2022 que la Fundació Pinnae atorga cada any a iniciatives penedesenques, i això ha permès que ‘La força del teatre’ s’expandeixi a Gelida i a Santa Margarida i els Monjos: aquest 2023 el taller s’impartirà als alumnes de l’Institut Milà i Fontanals de Vilafranca, a joves gelidencs en format extraescolar i a alumnes de l’Institut El Foix dels Monjos, tots entre els 15 i els 20 anys. És la primera vegada que el Casal porta activitats a altres municipis fora de Vilafranca, de manera que aquesta edició també representa un fet històric per a l’entitat.

Teoria i pràctica

El projecte ‘La força del teatre’ està integrat per dues parts. Per una banda incorpora una sessió teòrica amb Marc Jobani, on s’explora el teatre com a eina expressiva i es tracta el seu paper sociocultural en la història de la humanitat, vinculant el teatre i diverses obres a la crítica i reflex de diferents èpoques històriques.

Per altra banda, el projecte també fomenta la creació de guions i peces teatrals elaborades pels mateixos alumnes, que enguany representaran al Teatre Casal, en un principi a la Unió Casal Gelidenc i a Mas Catarro dels Monjos. Aquesta part pràctica consistirà en onze sessions a càrrec de Marc Martí i Marta Casas.

Marc Jobani és professor de l’Aula d’Humanitats del Casal de Vilafranca, mentre que Marc Martí és un dels professors de l’escola Artèria del Casal.

Així, ‘La força del teatre’ busca acompanyar els alumnes en una tasca de recerca d’obres de teatre especialment rellevants en relació amb la llibertat d’expressió, els valors democràtics i la tolerància; però sobretot aporta un espai perquè els participants puguin representar obres que parteixen de les seves experiències.

Aquest 2023 el projecte començarà a l’Escorxador de Vilafranca amb els alumnes de l’Institut Milà i Fontanals el 18 de gener, al Centre Cultural de Gelida el dia 20 i més endavant a la Sala Alguer dels Monjos. Els tallers tindran una durada de dos mesos, que culminaran amb les representacions finals, que seran obertes a tothom i també s’hi convidarà els alumnes dels instituts del Penedès per assistir-hi com a públic. A banda de les representacions a Gelida i als Monjos amb els seus grups respectius, el Teatre Casal acollirà les obres de tots tres municipis el dissabte 1 d’abril.

El projecte pren parteix de la programació d’actes en relació amb el centenari del Teatre Casal, que el passat 2021 celebrava els seus primers cent anys i s’erigia com el teatre de fusta en actiu més antic de Catalunya.

També et pot interessar

Comentaris