Vinseum afronta el 2023 amb la mirada posada en la inauguració de l’exposició al nou museu

17/01/2023 - 18:00h

L’any 2022 deixa xifres de rècord amb un total de 53.380 usuaris que han passat per la Casa de la Festa Major, l’auditori i la taverna de Vinseum i les diferents exposicions

Vinseum afronta el 2023 com un dels moments més decisius per aquest equipament cultural de primer ordre. Enrere queda un 2022 que ha deixat xifres de rècord i on s’han recuperat dinàmiques perdudes arran de la pandèmia. I tot plegat amb el gran objectiu de culminar una de les fases més decisives del seu projecte de transformació en el museu referent en la divulgació de les cultures del vi de Catalunya i amb la mirada posada en la inauguració de l’exposició definitiva del nou museu totalment renovat però que haurà d’esperar fins a finals d’any perquè aquest pas tan important sigui una realitat.

Mentrestant la capella continuarà acollint l’exposició de transició ‘Alcem la copa!’, una proposta oberta l’agost passat i que preveu mantenir l’horari habitual d’obertura al museu. Ara, també s’incorpora a la visita les dues plantes baixa i soterrani per tal que el visitant comenci a tastar els nous espais i la nova museografia de l’exposició permanent ‘Les arrels . història del museu de Vilafranca i del Penedès a través del patrimoni de Vinseum- abans no arribi la gran inauguració de tot l’equipament.

A la roda de premsa el regidor de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, ha volgut destacar el fet que Vinseum hagi sabut superar tots els entrebancs tot mirant un futur brillant pel nou equipament assegurant que “l’esforç serà agraït”.

D’altra banda i en la programació del 2023, l’obertura definitiva del nou museu inclourà també una exposició temporal que estarà a l’alçada del moment i sobretot, vinculada amb el projecte de renovació museística: l’excavació arqueològica del solar de Cal Pa i Figues. Amb el títol 116 vides. Testimonis de la vida medieval, la mostra exposarà els resultats de dos anys de treballs arqueològics: la necròpoli medieval, l’estudi antropològic i genètic dels 116 cossos inhumats que s’hi van trobar, i també els testimonis arquitectònics que hi van aparèixer com els arcs soterrats, la paret lateral de la capella de Sant Pelegrí i el celler soterrat del segle XIX.

Des de gener i fins que no s’inauguri el nou museu mantindrà el pols de la seva activitat cultural, que es concentrarà en seguir l’embranzida dels dos grans festivals: VilaPensa i Most. El programa també preveu reforçar les accions de col·laboració amb el teixit cultural de la vila com són el Jazz Club Vilafranca, el festival EVA, les Tertúlies d’estiu als cellers de la mà amb La Cultural, Ràdio Vilafranca i la Biblioteca Torres i Bages o el cicle Patrimonis de paper coorganitzat per l’Arxiu Comarcal, la Biblioteca Torras i Bages i el propi museu.

Xifres de rècord

L’any que deixem enrere ha donat xifres de rècord amb els 53.380 usuaris que ha registrat l’equipament. La clau d’aquestes boníssimes dades la trobem en la recuperació de tota l’activitat cultural del museu i en el bon funcionament de la Casa de la Festa Major i de la Taverna del museu, ja que els tres espais sumen públics respecte l’any anterior.
En concret, l’exposició permanent i les activitats culturals pròpies i externes van sumar 33.057 usuaris, gairebé 10.000 usuaris més que l’any passat. El gruix d’usuaris es concentra en el segon i el quart trimestre de l’any quan se celebren els tres grans esdeveniments culturals anuals del museu: el VilaPensa, el DIM (Dia Internacional dels Museus) i el Most Festival.

La taverna del museu, que l’any 2021 va passar a ser gestionada directament pel museu, suma gairebé 14.000 usuaris (amb un increment del 116% respecte 2021). I l’altre equipament incorporat l’any 2021, la renovada Casa de la Festa Major, suma 6.700 usuaris.

L’exposició permanent registra 7.887 visitants, incrementant en més de 2.000 usuaris respecte l’any 2021. Pel que respecta a l’origen dels visitants, enguany el més destacable és l’augment
del públic estranger que ja supera les dades de 2019 sent el 20% del total. El públic català continua sent el majoritari al museu i suma el 74% del total d’usuaris (33% del Penedès i 41% resta de Catalunya).
Destaca també l’increment de públics escolars que creix en 2.500 escolars respecte 2021, fent de 2022 l’any en què més públic escolar ha fet ús del servei educatiu del Vinseum.

Pel que fa a les exposicions temporals, un total de 5.401 persones han visitat les set propostes que ha programat Vinseum. La disminució del nombre d’exposicions temporals programades explica que l’increment d’usuaris respecte 2021 sigui menor que a la resta d’àrees (només augmenta un 6%). Cal destacar que l’any passat es va incorporar la capella dels Dolors com un nou espai expositiu del museu amb la programació de l’exposició Cendrera de somnis, de Fèlix Plantalech, que ha estat la mostra més vista de l’any amb 2.753 visitants. La segueix l’exposició
L’home nu amb 1.167 visitants. L’any 2022 s’han programat fins a tres microexposicions al vestíbul del palau que han apropat al públic algunes peces emblemàtiques que habitualment es troben a les reserves.
Amb tot, la pujada més significativa d’aquest 2022 l’ha registrat l’activitat cultural, amb un increment d’unes 7.100 persones respecte el 2021 i que torna a fer del 2022 un any de rècord pel museu amb 19.769 espectadors.

Sense data concreta per la inauguració del nou museu

Un dels grans interrogants és quan es podrà inaugurar el nou Vinseum. Si bé la part museogràfica ja està adjudicada l’altra paquet, el de la part audiovisual ha iniciat una nova licitació després que una UTE presentés un recurs al Tribunal de Contractes. El calendari serà d’un mes per presentar projectes. Un cop adjudicada l’empresa aquesta disposarà de 32 setmanes per fer el muntatge audiovisual. El procés farà que no abans del novembre es pugui inaugurar el nou Vinseum de manera definitiva.

També et pot interessar

Comentaris