Nekane Aramburu es proposa impulsar la Fundació Apel·les Fenosa amb una mirada feminista

11/01/2023 - 13:59h

Aquest dimecres s’ha fet la presentació oficial de la nova directora de l’equipament cultural vendrellenc

Aquest dimecres al matí s’ha fet a la seu de la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell l’acte de presentació oficial de la nova directora de l’entitat, Nekane Aramburu, que va proposar un projecte per substituir l’anterior director, Josep Miquel Garcia, un cop jubilat laboralment, i que, escollida pel càrrec a principi de desembre, ha iniciat la nova tasca professional aquest mes de gener.

Recordem que Nekane Aramburu, nascuda a Donosti (País Basc), és gestora cultural, museòloga i teòrica formada en història de l’art i la museologia. Ha treballat com a directora de centres d’art, museus i programes culturals tant públics com privats, des dels quals activa estratègies de dinamització i nous models de mediació amb la societat a través de l’art. Així, ha dirigit el Museu Es Baluard entre 2013 i 2019 (Fundació Es Baluard) o Espai Ciutat entre 1999 i 2010 (Ajuntament de Vitòria-Gasteiz).

Dues línies d’actuació

Nekane Aramburu ha explicat que el projecte que va presentar per ser escollida directora de la Fundació Apel·les Fenosa estava basat en dues línies: l’impuls i la sostenibilitat de l’equipament cultural, entenent aquesta última pel seu “vincle amb el present i el futur del que és la gestió d’un edifici singular i únic, i per tot el que representa la figura de dos artistes tant rellevants com Apel·les Fenosa i Nicole Florensa”.

Aramburu també s’ha mostrat molt interessada en potenciar la figura feminista representada per Florensa, “com a impulsora de la fundació i que, a més, va adoptar el cognom de la mare de Fenosa”. “Entre totes podem construir un model de museu de present i de futur, però basat també en el lloc únic en el que estem i en el què la paraula hospitalitat va ser fonamental”, ha continuat la flamant directora del museu vendrellenc.

Pel que fa als objectius més immediats, Nekane Aramburu es proposa “sintonitzar l’edifici amb els diferents contextos de l’entorn proper, estar amb les diferents associacions i agents i generar i treballar amb xarxa”.

Quant al potenciament de l’obra d’Apel·les Fenosa i la seva esposa, Nicole Florensa, el mes de març es visibilitzaran “amb una mirada més feminista” -diu Aramburu- obres com el bust de Dora Mar, que Fenosa va fer a quatre mans amb Pablo Picasso i que està exposat al mateix museu.

Nekane Aramburu també ha parlat d’establir sinèrgies i col·laboracions entre la Fundació Apel·les Fenosa amb altres museus coneguts com d’autor, perquè estan dedicats a un personatge, i “cal posicionar-lo a nivell internacional”.

“Tot i que internet és important, també hem de recuperar el tacte, l’humà i allò corporal que hi ha en tota l’obra d’Apel·les, ja sigui en els cossos bells i mitològics, però també en els que parlen del deteriorament i la malaltia”, ha afegit Aramburu, que ha conclòs: “Cal treballar el concepte d’hospitalitat, perquè aquesta casa on som ha estat molt hospitalària i sempre estava oberta als amics del matrimoni Fenosa. És imprescindible comunicar això perquè la gent vingui i ho senti com a propi”.

Lloança de l’alcalde

En la presentació de la nova directora de la Fundació Apel·les Fenosa, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, n’ha lloat la trajectòria professional, el coneixement en art i la figura de Fenosa i la seva capacitat per potenciar un edifici del Museu Apel·les Fenosa i el Portal del Pardo, que ha definit com “una infraestructura clau i estratègica cultural del Vendrell”. “S’inicia una nova etapa perquè aquesta casa sigui un emblema, una postal del que és el Vendrell i perquè ens faci sentir orgullosos de l’Apel·les, de la seva història, de la seva tria del Vendrell i del Vendrell en conjunt”, ha conclòs l’alcalde.

També et pot interessar

Comentaris