Incís Films estrena un “30 minuts” sobre la la relació entre els éssers humans i els animals de companyia

10/01/2023 - 15:57h

La productora pertany al grup de comunicació Must Media Group, del penedesenc Guillem Carol, de les caves Cellers Carol Vallès

Aquest diumenge 15 de gener, a les 22.05, el programa “30 minuts” de TV3 estrena la producció “Animals i companyia”, un reportatge que explora la relació entre els éssers humans i els animals de companyia a través de diversos testimonis que revelen els beneficis i els costos socials de conviure amb animals.

Una de cada quatre famílies catalanes viu amb un gat o un gos a casa. És una tendència a l’alça. Cada vegada tenim menys fills i, per contra, més animals de companyia. Els gossos són majoria, però els gats guanyen terreny. Diversos estudis científics demostren que les persones que conviuen amb animals tenen més autoestima, menys estrès i més benestar psicològic. Però els animals domèstics també tenen uns costos socioambientals que no tothom està disposat a pagar.

Mantenir un animal de companyia costa una mitjana de mil euros l’any. Però això no sembla cap entrebanc perquè el nombre d’animals domèstics vagi a l’alça. Només a Catalunya n’hi ha censats més d’un milió i mig. Cada cop els cuidem amb més atencions, sovint exclusives o supèrflues.

L’equip d’Incís Films, a través de diversos testimonis i experts, narra aquesta relació entre les persones i els animals de companyia. Com es viu en ciutats, en zones més rurals i com ha anat canviat la relació entre persones i animals els últims anys.

Canvis a la llei

Des del 1988, Catalunya té una llei de protecció dels animals pròpia. Aquí és obligatori identificar els gats i gossos amb un microxip, donar-los d’alta al cens municipal, posar-los una placa al collar amb nom i telèfon del propietari i vacunar-los, així com desparasitar-los i donar-los alimentació adient, aixopluc, exercici diari, recollir-ne les deposicions, portar-los periòdicament al veterinari i no abandonar-los.

Ara, el govern ha aprovat l’avantprojecte de llei que modificarà el Codi Civil per garantir amb més integritat el benestar dels animals de companyia. En situacions de separacions o divorcis, gats i gossos tindran un tractament propi que els diferenciarà dels drets dels objectes, com la possibilitat de custòdia compartida. A més, s’estén la prohibició de visita als animals en cas de maltractadors amb sentència ferma. L’avantprojecte, que haurà d’aprovar-se al Parlament, també preveu el benestar de l’animal un cop hagi mort la persona que en té cura.

La reforma del Codi Civil ha coincidit amb un canvi legislatiu molt discutit que impulsa el govern espanyol, la llei de Protecció i Drets dels Animals. La nova norma vol preservar el benestar dels animals de companyia, però també carregarà els  propietaris i cuidadors amb noves obligacions, sovint molt polèmiques. La controvèrsia que ha provocat la nova llei n’ha retardat l’aprovació.

El reportatge analitza un dels aspectes més controvertits de la nova norma: les botigues no podran vendre gossos, gats ni fures i només es podran comprar animals de companyia a criadors autoritzats. També parla amb responsables municipals per veure com fan front als problemes d’incivisme que provoquen alguns animals de companyia.

Incís Films

El reportatge, dirigit per Joan Celdran, ha estat produït per Incís Films. 

Incís Films, dirigida per Guillem Carol, en aquests moments també es troba en la producció de la 4a temporada de “L’Ofici de Viure” i d’un documental pel “Sense Ficció” sobre la vida de Joan Pera. A banda, també té en pantalla “Mapes Mentals” un programa de benestar emocional, presentat per Ana Boadas, que es pot veure cada diumenge al migdia a Televisió Espanyola Catalunya. 

També et pot interessar

Comentaris