Jordi Llavina guanya el premi Carles Riba de poesia

14/12/2022 - 09:10h

‘Un llum que crema’ aprofundeix en la relació entre la memòria i l’efecte del pas del temps i es publicarà el febrer de l’any vinent

El poeta Jordi Llavina (Gelida, 1968) ha rebut aquest dimarts al vespre el 64è Premi Carles Riba de poesia per ‘Un llum que crema’. El llibre, que es divideix en set parts, aprofundeix en la relació entre la memòria i l’efecte del pas del temps.  I ho narra a través d’anècdotes com la història del vaixell Endurance, rescatat del fons del mar a l’Antàrtida més d’un segle després, o la d’una casa abandonada en un poble del Baix Camp.

Llavina també aborda altres assumptes com el pes que té la llengua pròpia en l’experiència que es rep de la realitat o la importància del paper en l’articulació del pensament i les emocions.  L’autor ha publicat vuit poemaris i tres obres de narrativa.

Convocat per Edicions Proa, amb el patrocini de la Fundació Enciclopèdia Catalana, el guardó té una dotació de 5.000 euros. Proa publicarà l’obra el febrer de l’any vinent.

Precisament en el terreny de la poesia, l’any 2006 va guanyar el Ciutat de Mallorca amb el recull La Corda del Gronxador; el 2007 el Premi Alfons el Magnànim de poesia en llengua catalana amb l’obra Diari d’un setembrista. Amb aquesta mateixa obra també obté, un any més tard el Premi Crítica Serra d’Or de poesia. A aquests reconeixements li segueixen el Vicent Andrés Estellés de poesia per Entrada de fosc (2011) dels Premis Octubre i el Premi de la Crítica de la poesia catalana pel poemari Vetlla (2013).

El premi ha estat lliurar en el marc de la 72a Nit de Santa Llúcia d’Òmnium Cultural, que s’ha celebrat aquest dimarts al TNC. Al llarg de la vetllada, s’ha lliurat el 63è Premi Sant Jordi a la periodista i escriptora Gemma Ruiz per la novel·la Les nostres mares, un homenatge a les dones nascudes als anys 50. El 25è Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions a Marc Vintró per Unes ganes salvatges de cridar; i el 49è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil a Gerard Guix per Un far a la fi del món. En aquesta edició dels guardons, el 60è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies ha quedat desert.

També et pot interessar

Comentaris