Sardana faraònica


La colla dels Dansaires del Penedès ha fet aquest novembre un dels seus viatges internacionals per difondre la sardana
La colla sardanista dels Dansaires del Penedès, del Vendrell, ha fet aquest mes de novembre, concretament entre els dies 11 i 21, un dels seus tradicionals viatges internacionals de cada any per portar i donar a conèixer la sardana, dansa nacional de Catalunya, a algun indret del món.
En aquesta ocasió i per tercera vegada, atès que la colla ja hi havia estat els anys 1980 i 2005, el viatge els ha portat fins a Egipte, un dels bressols de la civilització mundial. El president dels Dansaires del Penedès, Jan Morros, argumenta la repetició del viatge perquè “la joventut de la colla canvia, els membres actuals no hi havien estat i Egipte sempre és un atractiu”.
Els Dansaires del Penedès, fundats l’any 1946 i que actualment és la segona colla en actiu més antiga del país, va començar els seus viatges internacionals a la dècada dels anys 60 del segle passat, amb Jan Toldrà com a cap danser, època que es va allargar fins al 1973, quan la colla sardanista vendrellenca va fer el seu primer viatge a Nova York.
No seria fins ja al segle XXI, concretament el 2002, amb un viatge a Roma i el Vaticà, que els Dansaires del Penedès no reprendrien aquest costum d’internacionalitzar la sardana. En aquest sentit, en totes les seves expedicions porten fullets per explicar, en català, castellà, anglès i francès, el significat de la sardana a tothom interessat que s’apropi a veure’ls ballar una sardana.
Als principals monuments
Els Dansaires del Penedès aprofiten els seus viatges perquè, alhora que fan turisme la colla i els acompanyants (molts dels quals, fidels de fa anys) de l’expedició, immortalitzen una anella davant dels llocs més emblemàtics que visiten.
En aquesta ocasió, la colla del Vendrell va fer-se una foto ballant davant les restes arqueològiques de Luxor, el temple d’Abu Simbel, les típiques piràmides de Gizeh i Sakkara, els Colossos de Mèmnon, ubicats a tocar de Luxor; i el temple funerari de la reina Hatshepsut, a prop de les valls dels reis/faraons i de les reines egípcies.
Tal com Jan Morros comentava, “vam poder ballar una sardana davant de tots els monuments que vam visitar i malgrat algunes reticències d’autoritats, la petició de les quals vam respectar pel que fa a no posar banderes i, per tant, tampoc l’estelada en el moment de fer la fotografia”.
“Estem molt satisfets d’haver portat, un any més, la sardana a un altre país”, va afegir Morros, que destacava que els Dansaires del Penedès han pogut comprovar com Egipte ha recuperat el volum de turisme que tenia abans de la pandèmia, sobretot d’americans.
Precisament la pandèmia va interrompre també els viatges anuals dels Dansaires del Penedès. El 2019 van anar al Brasil, i ja en postpandèmia, l’any passat van fer un viatge una mica condicionat per les mesures a Madeira (Portugal).