Sanció a tres ajuntaments per vulnerar el dret de vaga dels treballadors del PAP

30/11/2022 - 16:00h

Treball sancionarà Sant Sadurní, Torrelavit i Sant Pere de Riudebitlles per haver instal·lat contenidors i retirar brossa durant el conflicte

La vaga de recollida de residus que va afectar 5 municipis penedesencs entre el 7 d’octubre i el 18 de novembre encara porta cua. El Consorci d’Inspecció de Treball i Seguretat Social de Catalunya ha fet arribar a les parts un informe on es denuncia que tres dels cinc ajuntaments afectats pel conflicte van vulnerar un dret fonamental com és el dret a vaga. Aquesta vulneració implicarà l’obertura d’un expedient sancionador contra els ajuntaments de Sant Sadurní d’Anoia, Torrelavit i Sant Pere de Riudebitlles.

L’informe emès per l’organisme de treball considera que la instal·lació de contenidors i la retirada periòdica de la brossa acumulada va comportar “un buidat del contingut essencial del dret a vaga” i una “minorització de la pressió” associada a l’exercici del dret a vaga. L’informe cita jurisprudència prèvia tant del Tribunal Suprem com del Tribunal Constitucional que reforcen la il·legalitat de les actuacions d’aquests governs durant la vaga.

Inspecció de Treball deixa clar que “malgrat els ajuntaments no mantenen una relació laboral directa amb els treballadors de l’empresa PreZero, és perfectament possible que qui no sigui ocupador del treballador vaguista pugui menyscabar l’exercici del seu dret a vaga”. L’informe conclou finalment que l’actuació dels tres ajuntaments “ha afectat, menyscabat i minorat l’efecte de la mencionada vaga, cosa que ha vulnerat el dret a vaga dels treballadors afectats” i que per tant s’iniciarà un expedient sancionador per part del Departament de Treball.

El regidor de la CUP, Jordi Pujol Lizana, ha denunciat que “la gestió de la vaga per part del govern de Sant Sadurní ha estat nefasta i acusa a Junts i ERC d’aplicar polítiques classistes enfocades només a interessos electorals”.

Per la CUP, el reconeixement per part d’Inspecció de Treball que els ajuntaments esmentats han vulnerat el dret a vaga confirma el que des de la formació de l’esquerra independentista han estat denunciant des de l’inici del conflicte.

Per la seva banda, Isaac Ruana regidor cupaire a Riudebitlles, ha assenyalat que “el conflicte s’ha tancat en fals” i que des de Més Poble-CUP han demanat al seu ajuntament “que denunciï a la Mancomunitat”. A més a més, Ruana ha volgut destacar que “PreZero segueix mantenint unes condicions de treball precàries i un estat de manteniment dels vehicles inacceptable”.

La CUP denuncia que l’actuació d’aquests governs va boicotejar els serveis mínims i va disminuir els efectes de la vaga en permetre que l’empresa mantingués una posició de força que va allargar el conflicte. A més a més, els costos de la instal·lació dels contenidors, que per exemple a Sant Sadurní, han comportat una despesa de més de 43.000 euros, i a Riudebitlles, de 8.000 euros, de moment han estat assumit pels ajuntaments, a l’espera que l’empresa se’n vulgui fer càrrec.

També et pot interessar

Comentaris