L’Estat cedirà a Vilafranca, Sant Sadurní i Sant Quintí les casernes de la Guàrdia Civil

La caserna de Sant Sadurní és una de les tres que l’Estat cedirà als municipis.
22/11/2022 - 19:00h

Feia temps que els tres municipis reclamaven que se’ls retornessin aquests edificis, i ERC ho ha introduït en la negociació pels pressupostos estatals

Les casernes de la Guàrdia Civil de Vilafranca, Sant Sadurní i Sant Quintí de Mediona tornaran a ser de titularitat municipal. Feia temps que els tres municipis reclamaven a l’Estat el retorn d’aquests edificis -els tres construït sobre sòl que van cedir els consistoris-, però fins ara el Govern s’havia negat a fer-ho a cost zero.

Ara, ERC ha introduït la cessió d’aquestes construccions a la negociació dels pressupostos estatals i, si s’aproven, el retorn es materialitzarà. La fórmula que es farà servir serà que l’Estat donarà els diners que demanava per les casernes a cada un dels tres ajuntaments, perquè es pugui fer efectiva la compra.

En el cas de Vilafranca, els pressupostos inclouen una partida de 320.000 euros per la compra de la caserna, en el de Sant Sadurní de 210.000 euros, i 200.000 euros pel que fa a Sant Quintí.

Pere Sàbat, regidor de l’Ajuntament de Vilafranca i alcaldable per ERC als comicis municipals del 2023, s’ha mostrat satisfet per aquest principi d’acord que farà possible “guanyar un equipament per dedicar-lo a habitatge social, una demanda i una necessitat importantíssima per a la ciutat i que ara serà una realitat”, ha apuntat.

També en aquest sentit s’ha expressat Pere Vernet, regidor d’ERC a Sant Sadurní i cap de llista del partit per a les municipals, assegurant que el pacte “farà possible el retorn de la caserna al municipi”. Si això es compleix, des del consistori s’haurà de gestionar la situació actual de l’edifici que des del passat mes de maig està ocupada per Arran.

Pol Pagès, alcalde de Sant Quintí, també s’ha mostrat molt content per la probable cessió de la caserna, que es destinarà a habitatge per a joves. “La idea és construir sis o set habitatges”, ha explicat Pagès. El passat mes de setembre, el consistori va mantenir negociacions amb l’Estat per aconseguir el retorn de l’equipament, i Pagès ha assegurat que “les converses estaven força avançades, però al final l’acord ens ha sortit millor del que ens esperàvem”.

A finals de juliol del 2021, el Ministeri d’Interior va posar a la venda a través del seu web una dotzena de casernes de la Guàrdia Civil repartides per tot l’Estat. Entre aquestes, hi havia dues la de Vilafranca i la de Sant Quintí. La primera es venia per poc més de 496.000 euros, i la segona per 280.000 euros. Ningú no les va comprar.

La caserna de Sant Sadurní no apareixia en l’oferta, un fet que l’aleshores alcalde de la vila, Josep Maria Ribas, va atribuir al fet que el consistori continuava negociant amb l’Estat la possibilitat de cedir-la al municipi. Al llarg de la darrera dècada, Interior ha fet diferents ofertes a l’Ajuntament per l’adquisició de la caserna, que han anat des dels 1,2 milions d’euros fins a la darrera, de 230.000.

També et pot interessar

Comentaris