Àlex Susanna presenta ‘El món en suspens’, un dietari de l’any de la pandèmia

21/11/2022 - 11:00h

La presentació tindrà lloc aquest dimarts 22 de novembre a l’Escorxador i consistirà en una conversa amb el també escriptor Jordi Llavina

L’escriptor i gestor cultural Àlex Susanna (Barcelona, 1957) presentarà aquest dimarts dia 22 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre i a la Sala d’actes de l’Escorxador, el seu darrer llibre El món en suspens (Editorial Proa, 2022), un dietari centrat en l’any 2020 i en l’impacte que sobre la seva activitat, les seves relacions i la seva mirada va tenir la pandèmia i el confinament. La presentació consistirà en una conversa entre l’autor i el també poeta i crític literari Jordi Llavina, amb qui l’uneix una llarga amistat. Val a dir que al final de l’acte es farà una degustació de formatges amb maridatge de vins a càrrec de Xerigots i ATRoca.

El món en suspens és un dietari que fa honor al seu títol, ja que al llarg de les seves pàgines rememora el decurs de l’any 2020, un període en el qual el món va quedar literalment en suspens durant uns mesos arran del confinament general de la població decretat pels governants. Però aquesta reclusió física, així com l’aïllament que va imposar la pandèmia, Susanna aconsegueix desbordar-la literàriament fent-nos partícips de la diversitat dels seus interessos artístics, ja sigui la pintura, la literatura o la música, als quals pot dedicar bona part de tot aquell temps privat inesperadament disponible, i del seu afany per mantenir-se connectat al món cultural català a través de la seva àmplia xarxa de relacions personals i professionals amb les quals continua confrontant idees, compartint anhels i desesmes, o planificant projectes de normalització cultural, sobretot relacionats amb la seva feina actual com a director d’art de la Fundació Vila Casas.

Convivències i redescobertes

Ara bé, en aquest dietari amb pàgines de gran erudició i de magnífica capacitat descriptiva l’autor també hi aplega aquelles impressions i percepcions, més íntimes i personals, que van infiltrant-se en el seu pensament i en el seu ànim arran dels canvis originats per aquella desconcertant situació viscuda el 2020. I moltes d’aquestes impressions tenen a veure amb les relacions familiars, ja que la pandèmia va propiciar una inesperada etapa de reagrupament i convivència integral amb els fills, o amb la redescoberta de l’entorn natural més pròxim. I tot això ho plasma Susanna amb una veu potser més pausada i profunda que mai i atorgant una intensa presència al paisatge gelidenc i penedesenc.

Tres anys després de Paisatge amb figures, Àlex Susanna torna a la llibreries amb un nou dietari, i ja és el sisè, en el qual el lector hi trobarà el substanciós pòsit d’un any de vivències vitals i intel·lectuals, de converses a distància, de passejades, de lectures i audicions, desplegat en un gènere, el dietari, en què l’autor se sent molt còmode i del qual sap extreure totes les seves possibilitats expressives i narratives: “Per a mi -ha reconegut Susanna- el del dietari és un gènere d’acció de gràcies: em permet ser agraït

amb la vida i correspondre a les moltes experiències d’una forma o altra de plenitud que ens depara: des de les més tangibles i sensorials fins a les més abstractes i espirituals. Per això parlo tant de vi com d’una exposició, un concert o un viatge. El dietari em permet respondre als múltiples estímuls amb què ens assalta la vida cada dia”.

També et pot interessar

Comentaris