S’enquisten les converses per acabar amb la vaga del PAP

(FOTO: AJUNTAMENT DE SANT SADURNí)
11/11/2022 - 12:00h

L’empresa i els treballadors es van tornar a reunir dimecres però no van arribar a un acord

Les converses per acabar amb la vaga de la recollida porta a porta (PAP) a l’Alt Penedès continuen sense donar fruits. Dimecres, treballadors i empresa es van tornar a asseure a la taula de negociacions durant hores –la reunió va acabar a les deu de la nit–, però l’acord no es va materialitzar. Fonts pròximes a la concessionària de la recollida d’escombraries han assegurat al 3d8 que les postures encara són distants, tot i les diferents ofertes de millora salarial que s’han fet als vaguistes durant les cinc setmanes que ja s’acumulen en l’aturada del servei.

En declaracions al 3d8, les mateixes fonts han explicat que la proposta que es va posar dimecres sobre la taula és un conveni a nou anys (2022-2030), amb una revisió salarial per al 2023 del 3%, i un 1,5% anual fins al 2029. Addicionalment, els anys 2028 i 2029 s’afegiria a aquest percentatge el 5% d’equiparació salarial amb les taules d’FCC (Fomento de Construcciones y Contratas). El total d’increment en els primers vuit anys seria del 16%. L’any 2030 s’equipararien, amb el nou contracte, les taules salarials amb les signades per FCC, amb validesa fins al 2025.

L’increment del sou que proposa l’empresa concessionària del porta a porta als cinc municipis afectats per la vaga (Sant Sadurní d’Anoia, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Olèrdola i Torrelavit) s’aplicaria al que cobren actualment els treballadors. Segons les taules salarials, que són públiques, un conductor de torn de nit cobra 34.284 euros bruts anuals, i un peó de matí, al voltant dels 25.997 euros bruts. Fonts pròximes a l’empresa han apuntat al 3d8 que l’any passat ja es va incrementar un 10% el sou als treballadors per equiparar les taules salarials de tots els empleats que presten servei a la Mancomunitat, i que anteriorment, els sous es revisaven cada any.

Tal com han apuntat les mateixes fonts, el que demanen els treballadors comporta un increment del 30%, i l’aplicació immediata d’aquest conveni per a un col·lectiu de treballadors que van passar subrogats d’FCC a la nova concessionària a l’abril. Tant FCC com PreZero –que gestiona el porta a porta de Sant Sadurní des que es va iniciar, l’any 2008– es regeixen per convenis d’empresa i no pels sectorials.

Conveni al maig

La font del conflicte rau, doncs, en el fet que el conveni de FCC es va signar al maig, un mes després de l’inici del contracte de Prezero, i en què “el contracte no pot suportar econòmicament aquest conveni”, asseguren. A més, davant la reclamació d’aplicar aquest conveni als treballadors subrogats d’FCC, fonts de l’empresa indiquen que “no correspon legalment per ser condicions acordades amb posterioritat a la subrogació”.

Mentre l’acord entre l’empresa i els treballadors no arriba, es mantenen els serveis mínims decretats pel Departament de Treball. Fonts pròximes a la concessionària de la recollida de residus asseguren que els treballadors estan complint amb el 50% de la jornada laboral que es va ordenar –en contra del que diu la Mancomunitat, que ha aprovat una sanció de 400.000 euros per a la companyia–, i apunten que dels 32 operaris que fan la recollida al Penedès, una bona part ja han abandonat la protesta i han recuperat la seva jornada laboral habitual.

També et pot interessar

Comentaris