Els Castellers de Vilafranca toquen la glòria carregant l’inèdit pilar de nou

01/11/2022 - 15:36h

Els Verds carreguen el fins ara castell més valuós amb un encaix entre folre, manilles i puntals molt més sòlid que en un primer peu desmuntat

El moment culminant de la diada de Tots Sants ha arribat a pocs minuts de les tres de la tarda quan els verds han fet història. Avui era el dia, els treballs i els assajos feien creure en el castell i en quarta ronda els verds, després d’un primer intent que s’ha hagut de desmuntar, hi han tornat amb el mastodòntic pilar de nou amb folre, manilles i puntals. I aquest cop sí, la pinya, el folre, les manilles i els puntals s’han col·locat ràpids i amb un encaix perfecte, tant que el castell ha pujat amb molta convicció i aturant les rebrincades fins a carregar-lo. Els nervis i el que estaven fent en aquell moment ha fet que el castell finalment es trenqués davant el deliri de la plaça. L’1 de novembre del 2022 serà recordat pel primer pilar de nou construït per una colla, el castell fins ara més valuós de tots els castells fets fins al moment amb 3.480 punts.

De fet l’anunci del pilar havia crear una expectació màxima a la plaça de la Vila en una diada que podria ser majestuosa, sobretot per l’anunci dels Castellers de Vilafranca de tirar el pilar de 9 amb folre, manilles i puntals, una construcció mai vista a la història. Plaça plena i un bon peu de camises verdes per enfilar una diada de màxims. A 1/4 d’1 del migdia s’ha iniciat la diada de Tots Sant amb el cant dels Segadors. Els Castellers de Vilafranca han obert plaça amb l’intent de 3d10fm, un castell que aquesta temporada ja havia descarregat al Concurs de Tarragona i l’havia deixat en carregat per Sant Fèlix. El castell ha pujat tremolós i no tenia les millors perspectives. Un quart ha perdut la posició i això, afegit a una rebrincada forta, ha fet que quan setenes es col·locaven la canalla tirés enrere i el castell quedés en intent desmuntat. Lluny d’optar per un altre castell els verds han insistit en el castell de deu i en segona ronda hi han tornat. El castell s’ha pogut carregat però amb molt d’esforç i treball per part de manilles i folre. Finalment a la descarregada el castell s’ha trencat a nivell de setens.

Els verds han optat per asserenar els nervis de l’actuació de manera més conservadora dels reptes inicials amb una torre de nou amb folre i manilles treballadíssima i al límit on manilles i folre han salvat un castell que tenia molt poc futur.

Les dues colles convidades

Les altres dues colles presents a la diada han tingut sort diversa. Així, els Xiquets de Tarragona després d’un intent de 5d8 que s’ha desmuntat quan la canalla no ho ha vist clar i ha tirat avall, hi han tornat amb la catedral, que aquest cop ha pujat serena i s’ha pogut descarregar, injectant una bona dosi de moral per encarar el repte del dia, descarregar 3 i 4 de 9 amb folre en una mateixa actuació.

Després d’un primer peu desmuntat, els matalassers han començat a bastir el 3d9f que ha pujat bé fina la carregada però ha començat a tremolar excessivament a l’inici de la descarregada i amb la canalla més menuda ja fora ha acabat cedint. Els tarragonins, com ja va passar al Concurs, no se’n surten amb l’objectiu de descarregar enguany aquesta construcció. La caiguda amb el castell de 9 ha passat factura i els Xiquets han acabat desmuntant el 4 de 8 amb dosos col·locats. Tot i així, hi han tornat i després d’un petit dubte de l’enxaneta han acabat descarregant el carro gros.

I de la seva banda la tercera colla convidada, els Capgrossos de Mataró, han arrencat amb el 5 de 8, que ja havien completat en el Concurs de Tarragona, de bona mida i descarregat amb solvència. Alegria desbordada al rotllo maresmenc, que demanava a crits el 3d9f. I, tal dit, tal fet, els Capgrossos han encarat amb decisió l’estructura del 3 carregant-lo amb solvència i assolint el seu primer castell de 9 de la temporada. Finalment, els mataronins han optat per tancar les rondes regulars amb un 4 de 8 descarregat sense complicacions i amb el rotllo demanant un pis més també per aquest castell. Els Capgrossos ha sortit molt contenta de plaça amb la satisfacció d’haver completat tots els castells que han provat sense caigudes.

Els pilars de comiat de les tres colles han tancat una diada històrica.

Aquesta crònica ha estat signada a quatres mans a càrrec de Cristina París i Xavi Gonzàlez.

També et pot interessar

Comentaris