Els Verds volen fer història amb l’inèdit pilar de 9 amb folre, manilles i puntals per Tots Sants

28/10/2022 - 11:56h

“El ritme de pujada ha de ser molt ràpid per no castigar la pinya”. Parlem amb el cap de pinya dels Castellers de Vilafranca, Joan Torrents

L’1 de novembre del 2002 els Castellers de Vilafranca van sacsejar el món casteller amb l’intent de pilar de nou amb folre, manilles i puntals. És l’únic intent vàlid a plaça que s’ha vist fins ara, i no va arribar gaire lluny. El mastodòntic pilar es va construir, i amb el sisè col·locat en sonar gralles el castell va cedir frontalment. El 2010 els verds se’l van tornar a plantejar, però finalment no es va portar a plaça.

Ara, vint anys després d’aquell únic intent, la colla l’ha treballat intensament per mirar de portar-lo aquest proper dimarts a la diada de Tots Sants. Joan Torrents, cap de pinyes del Castellers de Vilafranca, ha explicat que els assajos amb la part del folre, les manilles i els puntals s’ha treballat molt “canviant coses i sobretot el que ha de ser el ritme de pujada”En aquest sentit la vinguda dels Govindes ha estat un bon ajut a l’hora de construir el peu i la seva agilitat. Divendres passat al local d’assaig es va fer el pilar de vuit sencer, és a dir, un pilar amb els 84 castellers que seran el folre, els 39 que aniran a les manilles i els 11 puntals. Fins aquí tot molt bé, ara només falta situar tota aquesta estructura sencera al damunt d’una pinya que hauria de ser tota una roca, amb 500 persones. “Ens falta treballar aquest encaix perquè és un castell molt exigent per la pinya”.

I és que en aquesta construcció hi ha fins a deu persones de la pinya que porten un pilar de quatre amb gent molt grossa al seu damunt. “Hem de protegir aquests castellers, lligar-ho tot molt bé i quadrar-ho amb les alçades”, reflexiona Torrents. A partir del disseny d’una creu els Verds posen als puntals reforços al davant i al darrere i als laterals com si fos una torre i sense els diagonals que es fan servir a les manilles del pilar de vuit. “Hem optat per gent que sap llegir el pilar i que fa molts anys fan de mans al pilar, gent molt experimentada”. Un dels hàndicaps que tenen els puntals és que no poden moure peus per rectificar la posició, però la part positiva que veu la colla és que els vilafranquins tenen un pilar molt solvent que els ha portat “a creure-hi”. Val a dir que aquest castell segons la taula de puntuació del Concurs de Tarragona en cas de ser carregat valdria més que un 3d9 net, per exemple i en el cas hipotètic de ser carregat i ja no cal dir descarregat seria el castell més valuós vist fints ara al món casteller.

Abans no arribi el dimarts i en el darrer assaig d’aquest vespre, des de la colla es fa una crida a tothom a col·laborar per fer pinya. “Volem fer la prova fins a col·locar el sisè del pilar. Si ho aconseguim ens donarà força per poder-lo portar a plaça”, conclou Torrents.

Ordre d’actuació

Dilluns es feia el sorteig de l’ordre d’actuació de la diada de Tots Sants que es farà a la plaça de la Vila, amb els Xiquets de Tarragona, els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Vilafranca. Els Verds obriran la diada i Xiquets i Capgrossos els seguiran. En l’anunci de pretensions de les tres colles participants, per part de Capgrossos el sotscap de colla, Víctor Payerol, expicava que arriben “justos”, en una colla el castell màxim assolit de la qual ha estat el 5d8 al Concurs de Tarragona. “Som conscients de quina plaça venim”, i per això es plantegen el 3d9f.

Pel que fa als Xiquets de Tarragona, el cap de colla, Sergi Feijoo, reconeixia el “moment dolç” en què arriba la colla matalassera a Tots Sants. La intenció clara és descarregar la tripleta màgica, amb 5d8, 3d9f i 4d9f.

Finalment, el cap de colla dels Verds, Sisco Benet, admetia que la intenció passa per tirar el 3d10fm; un castell folrat amb agulla, el 3 o el 4, i un tercer castell que no va voler concretar si seria un castell net com el 4d9 o el 5d9f. Per acabar, en ronda de pilars, assegurava la intenció, sempre que els assajos vagin de bé, de tirar el pilar de nou amb folre, manilles i puntals. En aquest sentit va assegurar: “No tirarem cap castell que només sigui carregat, nosaltres els volem descarregar tots”.

També et pot interessar

Comentaris