Fons pictòric de la col·lecció Suñol, a la sala dels Trinitaris de Vilafranca

27/10/2022 - 11:00h

Divendres s’inaugura l’exposició “Signes i escriptures” amb quaranta-dues obres

Aquest divendres 28 d’octubre, a les 20h, s’inaugura a la Sala dels Trinitaris l’exposició “Signes i escriptures”, una col·lecció de peces pictòriques del fons de la col·lecció Suñol.

L’exposició “Signes i escriptures” reuneix quaranta-dues obres dels artistes Tàpies, Llimós, Rabascall, Aballí, Zush/Evru, Menegon, Alexanco, Viladecans, Aguilar, Chillida, Salinas, Millares, Socias, Villalba, Tolosa, Sabaté, Parramon, Broto, Teixidor, Boetti, Miralda, Weiner, Guzmán i Pazos, totes elles dels fons de la Col·lecció Josep Suñol i realitzades entre 1972 i 2008 i que comparteixen l’ús del signe i l’escriptura com a estructura del pensament i mitjà d’expressió  artístic. Aquesta exposició forma part del programa d’exposicions itinerants del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Des de temps remots, trobem en l’àmbit de l’art la utilització dels signes i, més endavant, de l’alfabet o de l’escriptura com a elements estructurals de composició. L’exposició posa de relleu l’ús d’aquests elements dins el llenguatge visual, fent servir el signe, la lletra, l’alfabet i la paraula com a part de la seva estètica.

Però no és fins al segle XX que la lletra aconsegueix entitat suficient per entrar al paràmetre històric amb un criteri estètic. És llavors quan, afavorit per les noves aportacions de la semiòtica, l’estudi del llenguatge es fa extensiu a tots els camps del coneixement i quan la presència de signes i tipografies comença a envair totes els corrents artístics, des del Cubisme, el Dadaisme, el Surrealisme, el Lletrisme i el Constructivisme fins al Pop Art.

L’exposició es divideix en quatre apartats i evoluciona del signe més indesxifrable a l’escriptura més llegible. En les obres triades, el missatge se’ns presenta de vegades explícit, d’altres suggerit, alguns cops amb referències textuals o ràfiques, però sempre a  través d’elements iconogràfics que reflecteixen la interacció de cada artista amb cada espectador, a través de llenguatges visuals que fan servir el signe, la lletra, l’alfabet, la paraula o l’escriptura com a part de la seva formulació estètica.

La finalitat de l’exposició és posar de relleu el paper del signe i l’escriptura en l’art del segle XX com a estructura del pensament i mitjà d’expressió de l’artista.

Acte inaugural i visita comentada

L’acte inaugural tindrà lloc aquest divendres a les 8 del vespre hi comptarà amb la presència del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Ricard Rafecas, de Juan Antonio Martínez García, cap de l’Àrea de Difusió i Cooperació Artística de la Generalitat, Jaume Brunet, gerent de la Fundació Suñol, i de Xavier de Luca, responsable de la col·lecció i projectes de la Fundació Suñol, comissari de l’exposició “Signes i Escriptures” i conservador i director adjunt de la Fundació.

En acabar els parlaments, Xavier de Luca farà una visita comentada a l’exposició, que es podrà visitar a la Sala dels Trinitaris fins al dia 18 de desembre.

Servei educatiu

El Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca ha elaborat un dossier educatiu per als centres de primària i secundària de Vilafranca i comarca que vulguin visitar l’exposició amb el seu alumat. També es faran visites per a grups específics que ho sol·licitin.

Les dates de realització de les visites a càrrec del servei de mediació artística del Servei de Cultura són, del 7 al 22 de novembre.

Per sol·licitar les visites, cal enviar un correu a: cultura@vilafranca.org

També et pot interessar

Comentaris