Divendres s’inaugura l’onzena Biennal d’Art Riudebitlles

20/10/2022 - 12:30h

148 obres han estat seleccionades, de les quals 133 opten al Premi Biennal d’Art, i 15 al Premi La Vietnamita

Aquest divendres, a les 8 del vespre, s’inaugura davant del Casal dels Marquesos de Llió l’XI Biennal d’art Riudebitlles – Obra sobre paper, que inclou també la 2a convocatòria del Premi La Vietnamita, a Sant Pere de Riudebitlles. Serà amb un concert de jazz a càrrec del grup Jaleo’s, i a la mitja part es lliuraran els premis dels dos certàmens.
L’any 2020, a causa de la crisi sanitària, se’n va cancel·lar l’onzena edició. Davant les restriccions imposades, el col·lectiu Riudebitlles Territori d’Art va optar per passar a l’acció creativa i col·lectiva, i va crear la No Biennal. Sota la consigna ‘Els carrers segueixen sent nostres’, es va intervenir en espais públics i exteriors a Riudebitlles per fer visible l’art, tant de forma efímera com no.

La producció d’art contemporani al carrer de la No Biennal segueix ara present als carrers de Riudebitlles.
L’onzena edició de la Biennal està organitzada per l’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles, l’Ajuntament de Capellades, el Museu Molí paperer de Capellades i el col·lectiu Riudebitlles Territori d’Art. A diferència de les darreres edicions, s’ha optat per no exposar les obres a les cases del Barri Vell, per precaució davant la incertesa que ha provocat la crisi sanitària.

El recorregut expositiu es farà pels espais municipals recentment rehabilitats: el molí de cal Xerta i el casal dels Maquesos de Llió – Biblioteca MAT, i també es disposarà dels espais de l’HD Riudebitlles i les màquines de cal Ròmul. Els horaris seran, dissabte, de 6 a 8 de la tarda; diumenge, de 12 a 2 del migdia; dissabte 29 d’octubre, de 6 a 8 de la tarda i diumenge 30 d’octubre, de 12 a 2 del migdia.

Obres sobre paper

Donada la tradició paperera de les conques de l’Anoia i del Mediona-Riudebitlles, la Biennal dona protagonisme a les obres creades sobre suport de paper o amb el paper com a matèria primera. El certamen, ja consolidat, té un èxit de convocatòria nacional i internacional. Andorra, Argentina, Àustria, Brasil, Colòmbia, Cuba, Equador, Espanya, França, Guam, Hondures, Itàlia, Mèxic, Marroc, Holanda, Portugal, Aràbia Saudita, Regne Unit i Veneçuela són alguns dels països des d’on s’han presentat les 148 obres seleccionades en aquesta edició, 133 de les quals corresponen a l’obra sobre paper i les altres 15 opten al Premi La Vietnamita.

La qualitat de la participació a la Biennal ha anat evolucionant al llarg de les 10 edicions anteriors de manera important. El certamen pretén apropar l’art contemporani i la creativitat artística a la ciutadania així com posar en relleu el patrimoni industrial paperer de la vila i potenciar-ne el Barri Vell, d’origen medieval.

Activitats de la Biennal

Amb l’objectiu d’aproximar l’art contemporani a la població, s’han organitzat un seguit d’activitats paral·leles, per afavorir la formació i l’apropament a aquesta disciplina.

Així, dissabte, a les 18 h, els combos de l’Escola de Música de l’Alt Penedès actuaran davant del casal dels Marquesos de Llió, i a les 19.30 es presentarà a cal Xerta ‘Paper en Blanc’, una intervenció artística sonora i de moviment. Quatre ballarines i un músic es troben in situ sense antecedent performatiu previ. El rastre del so i del moviment donen forma a una composició instantània en els espais d’exposició. El cos, la dansa, el paper i les textures sonores seran els protagonistes d’una acció efímera que no deixarà indiferent. Espai sonor: Jordi Pallarés Barberà. Dansa: Íngrid Domingo, Montse Morilla, Einat Tal i Zoe Balasch Arum.

Per diumenge, a les 12 h, s’iniciarà davant del casal dels Marquesos de Llió la visita guiada, oberta a totes les edats, a càrrec d’Elena Mesa.

Durant la setmana, també s’han organitzat visites guiades amb els grups dels tallers d’estimulació cognitiva i d’ajuda mútua (cuidadors familiars) per promoure i apropar l’art a les persones grans.
El col·lectiu Riudebitlles Territori d’Art ha impartit a les escoles el taller ‘La Biennal d’art a l’escola’ i, el divendres 28 d’octubre, a les 15 h, hi haurà un recorregut infantil, comentat per Miquel Sabaté i Abdellah Ahaddaf. Posteriorment, l’exposició es traslladarà al mirador del Museu Molí Paperer de Capellades.

També et pot interessar

Comentaris