L’Alt Penedès recupera les xifres de turisme pre-Covid

(FOTO: MARIA ROSA FERRÉ)
03/10/2022 - 11:15h

Durant el mes de juliol, han pujat els viatgers en hotels i allotjaments rurals, i es va consolidant el retorn de públic internacional

L’aixecament de totes les restriccions derivades de la pandèmia ha permès que Catalunya vagi recuperant, de mica en mica, les bones xifres turístiques que registrava abans de la crisi sanitària. L’obertura dels mercats internacionals ha derivat en una major afluència de viatgers estrangers, tot i que continua sent el turisme de proximitat el que més opta per Catalunya com a destí vacacional (56%).

Segons la darrera Enquesta d’Ocupació Tourism Data System –elaborada pel Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona–, l’entorn de la Ciutat Comtal, on s’inclou l’Alt Penedès, és una de les zones del país que més ràpid s’ha recuperat de la davallada turística provocada per la pandèmia. Tal com s’apunta en aquest estudi, durant els mesos de juliol i agost han estat 1,6 milions de viatgers els que han triat l’entorn de Barcelona per passar les vacances, el que representa un increment del 27% respecte del 2021. Si es compara amb les xifres del 2019, el creixement és del 15,2%, una dada que demostra que el territori ha superat amb nota l’embat de la crisi.

Si es miren les xifres de l’Alt Penedès, l’enquesta de la Diputació recull que els establiments hotelers de la comarca van rebre al juliol 11.150 viatgers, la majoria dels quals (8.080) es van allotjar en establiments hotelers. La resta ho van fer en cases de turisme rural (3.070).

Segons l’Enquesta d’Ocupació Tourism Data System, aquestes xifres representen un increment del 188% en nombre de viatgers als hotels, i un 55% més en establiments rurals, si es comparen les dades amb les registrades el 2021. Fa un any encara hi havia vigents algunes restriccions per la Covid-19.

La bona evolució de les xifres turístiques de l’Alt Penedès no només s’ha traduït en una pujada pel que fa al nombre de viatgers, sinó que també s’ha allargat l’estada dels turistes a la comarca. Al juliol, els hotels han registrat 14.340 pernoctacions, i els allotjaments rurals, 10.643. Les dades demostren que el turista rural allarga més la seva estada a la zona. Tot i això, l’increment pel que fa a les nits contractades respecte del 2021 és superior als hotels (+134%), en relació amb les cases de turisme rural (+10%).

Al podi del turisme rural

De les onze comarques que conformen la destinació turística Entorn de Barcelona (Alt Penedès, Maresme, Moianès, Berguedà, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Anoia, Osona, Garraf, Baix Llobregat i Bages), l’Alt Penedès és de les que registra una millor afluència en els allotjaments rurals. El territori és el tercer de la zona a rebre aquest tipus de turisme, només per darrere del Berguedà i Osona. Pel que fa al nombre de viatgers en hotels, l’Alt Penedès se situa en una discreta novena posició. El Maresme és la comarca que més turistes hotelers rep, i també la que rep més viatgers en global.

Més despesa que l’any passat

Les bones xifres que ha recollit enguany el turisme entorn de Barcelona no només s’han traduït en un increment del nombre de viatgers, sinó que també han millorat la majoria d’indicadors que envolten les dades turístiques. Així, s’ha registrat una pujada de la despesa al territori del 36% respecte del 2021, amb una inversió mitjana de 893 euros per viatger.

També ha crescut el nombre de turistes internacionals (+114%), amb França com a principal país de procedència. El segueixen Alemanya i el Regne Unit. Tot i aquest augment, els nivells de turisme estranger no han assolit, encara, els nivells prepandèmia. Tampoc s’ha recuperat l’estada mitjana dels viatgers, que ha passat de 4 nits abans de la crisi sanitària a 3,6 aquest 2022.

També et pot interessar

Comentaris