Els Castellers de Vilafranca guanyen el Concurs en un frec a frec amb la Joves de Valls

02/10/2022 - 15:28h

El 3de10fm i el 5d9f descarregats i el 4d9 carregat permeten els Verds recuperar el tron a Tarragona

Els Castellers de Vilafranca s’han alçat vencedors del Concurs de Tarragona en un frec a frec que ha lliurat durant alguns moments amb la Colla Joves Xiquets de Valls.

Descarregar el 3d10fm i carregar el 4d9 sense folre han servit per superar els vallencs, que han descarregat el 4d9 sense folre i han carregat la td8 sense folre.

La que aviat ha quedat descartada per a la primera posició és la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que ha començat carregant la torre de vuit però la caiguda amb el 4d9 sense folre li ha passat factura, ja que han perdut alguna peça clau dels seus troncs.

Una primera ronda conjunta, on el més destacat han estat el 5d8 dels Xiquets de Tarragona i els Moixiganguers d’Igualada, ha obert el concurs de Castells de Tarragona a les 10 del matí. El torn de les colles candidates al triomf ho han fet amb l’intent de 3d10fm quan passaven quinze minuts de les 10 per part dels Castellers de Vilafranca. Els Verds han descarregat el majestuós castell de manera impecable i només a la sortida del pom de dalt ha tingut uns petits problemes. Alegria exhultant des de la graderia vilafranquina molt nombrosa.

Després d’un peu desmuntat de 4d9 de la Joves de Valls ha estat el torn de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que ha intentat la td8 sense folre, que només ha pogut carregar perquè tot i les bones mides i pujar bé no ha pogut salvar la sortida de dosos i s’ha trencat. Tot seguit ha estat la Jove de Tarragona que ha provat el 9d8. Era el primer de la represa que intentava una colla i el castell ha quedat en intent quan s’ha trencat quan dosos s’havien col·locat, però al castell encara li quedava molt per ser carregat. La primera ronda s’ha acabat amb l’intent de 4d9 de la Joves, que amb bona quadratura ha pujat ferm i en cap moment ha donat sensació de perill i l’ha pogut descarregar.

Acabada la primera ronda, els Verds han agafat avantatge amb el 3de10fm descarregat, seguits de la Colla Joves Xiquets de Valls i el seu 4d9 sense folre. Tancava el podi provisional la Colla Vella dels Xiquets de Valls en haver carregat la seva torre de vuit sense folre.

Segona ronda

La segona ronda l’han començat els Castellers de Vilafranca amb un peu desmuntat del 4de10 amb folre i manilles. Tot seguit ha estat el torn a la Joves, que havia anunciat la torre de vuit sense folre. Amb l’aixecador col·locat però amb l’enxaneta encara lluny de coronar el castell, ha cedit quedant en intent. I aleshores ha arribat un moment molt important del concurs. Els Verds hi han tornat amb el 4de10fm. El castell ha quedat lluny de ser carregat i sense dosos col·locats ha cedit.

A la segona ronda conjunta ha destacat el 5d8 dels Capgrossos de Mataró i el pilar de set amb folre carregat pels Castellers de Sant Pere i Sant Pau. Tot seguit ha estat el torn de la Colla Vella que ha intentat el 4d9 net, un castell que ha pujat amb poca convicció i s’ha trencat molt d’hora, ja que no s’han arribat a col·locar ni els dosos.

Tercera ronda

Els Catellers de Vilafranca han encetat la tercera ronda descarregant un brillant 5d9f. Tot seguit la Joves ha carregat la torre de vuit neta que li ha permès col·locar-se per davant dels Verds. Després de la ronda conjunta on el castell més important ha estat la torre de vuit folrada dels Moixiganguers ha estat el torn de la Vella que ha optat pel 3d9f. El primer peu l’han desmuntat. Finalment la Colla Vella ha aconseguit descarregar el 3d9f, que ha patit una petita rebrincada a la baixada. El castell li ha servit per col·locar-se en tercera posició. A continuació la Jove de Tarragona ha descarregat el 3d9f, tot just el primer castells que completava la colla tarragonina.

Quarta ronda

La quarta ronda ha començat amb un peu desmuntat de 4d9 sense folre dels Castellers de Vilafranca. Els Verds no han vist bé l’estructura i han optat per desmuntar-lo. O potser cop d’estratègia? El fet ha estat que la següent colla en actuar fos la Joves, que ha optat pel 5d9f.

Arribava un moment clau del concurs, però la Joves li tornava la moneda als Verds desmuntant el peu del cinc. Abans no arribés el moment decisiu del concurs, hi ha hagut novament una ronda conjunta amb la td8f dels Castellers de Sants com a més destacat.

Tot seguit, el silenci sepulcral s’ha fet a la plaça amb un castell total que els verds han aconseguit carregar amb moltes dificultats. Amb aquest castell els Verds recuperaven la primera posició.

La rèplica de la Colla Joves ha vingut en forma de 5d9f, que ha quedat en carregat després de cedir l’estructura quan ja començava a baixar la canalla. D’aquesta manera, els càlculs per començar a decantar la balança obligaven els vallencs de la camisa vermella a intentar i com a mínim carregar el 3d9 sense folre per superar en la classificació els Castellers de Vilafranca.

Per tancar la quarta ronda, una Colla Vella ja fora de la lluita pel primer lloc ha descarregat el 4d9f que li garantia la tercera posició.

Els Xiquets de Tarragona han tancat la quarta ronda descarregant el 4d9f, que els hi donava la quarta plaça per davant la Colla Jove de Tarragona. Amb tot, els castellers de la camisa lila han fet el mateix castell, encara insuficient per sumar prou, atès que era el seu segon castell.

Cinquena ronda

Tot i tenir una cinquena ronda, la Joves de Valls ha renunciat a tirar algun castell que li donés opcions de victòria, fet que deixava ja com a virtuals vencedors els Castellers de Vilafranca amb 8.485 punts. El clam amb que la banda vilafranquina de la graderia ha rebut el resultat final ha estat eixordador.

Encara en cinquena ronda, la Jove de Tarragona ha anunciat que en feia ús per tirar la torre de nou amb folre i manilles amb l’objectiu d’escalar posicions a la classificació final. Els liles han aconseguit carregar-la. Així, finalitzava la seva participació al Concurs en quarta posició.

El podi final doncs, com apuntàvem, ha quedat encapçalat pels Castellers de Vilafranca, la Joves de Valls, en segona posició i la Colla Vella dels Xiquets de Valls en tercera. L’afició vilafranquina ha desplegat el seu domàs coincidint amb l’anunci de la victòria final.

Valoració del cap de colla

Al final del Concurs, el cap de colla dels verds, Sisco Benet, s’ha mostrat “content, però no satisfet” perquè l’actuació no ha sortit completament com esperava. “Amb el 4de10fm no esperava rebre tant”, ha dit Benet.

Les tres colles que aquest diumenge han encapçalat la classificació del concurs biennal de castells que excepcionalment no es feia des de fa 4 anys per la pandèmia han estat un exemple per al món casteller perquè malgrat totes les adversitats són les tres colles que han estirat i apostat des del principi per tirar endavant les diades i el mateix concurs de Tarragona.

També et pot interessar

Comentaris