Més que un concurs

30/09/2022 - 08:00h

El 3d8 ha preparat 12 pàgines especials sobre la 28a edició del Concurs de Castells, un certamen que torna quatre anys després del darrer

El món casteller va recuperant el pols progressivament per tornar a la normalitat després del trasbals de la pandèmia, que va deixar les camises penjades a l’armari durant tants mesos.
Una altra mostra de la recuperació és la celebració, ja diumenge passat i aquest cap de setmana, de la 28a edició del Concurs de Castells de Tarragona, un esdeveniment de primer ordre que fa que milers d’ulls girin la mirada cap als castells i tot el que els envolta.

Serà el Concurs de la il·lusió, dels retrobaments, de la represa i de tots els tòpics que es vulguin, però el cas és que 41 colles d’arreu de Catalunya han treballat de valent per posar-se a punt i intentar recuperar el nivell del 2018, quan es va fer el darrer Concurs.

El desenllaç, com gairebé sempre, és una incògnita, però les colles capdavanteres han treballat les darreres setmanes els castells estratosfèrics que ja van meravellar la convocatòria passada. I ho ha vist tothom, perquè les xarxes socials han bullit de fotografies i vídeos dels assajos. Ara, però, toca parlar a plaça.
Amb motiu, doncs, del Concurs de Castells de Tarragona, el 3d8 ha preparat un especial de 12 pàgines. No hi falta un repàs a les intencions de les colles penedesenques que actuen aquest cap de setmana: Xicots de Vilafranca i Nens del Vendrell, demà, i Castellers de Vilafranca, diumenge.

La premsa opina

També donem a conèixer l’opinió personal de nou periodistes castellers de diversos mitjans i procedències geogràfiques. Elles i ells han intentat mullar-se (o no) responent a les preguntes sobre l’efecte de la pandèmia en el Concurs, el castell o els castells que el decidiran i, finalment, quin serà el podi final de l’edició d’enguany.
El reportatge central no podia ser d’altra cosa que el dedicat al 50è aniversari del primer Concurs, guanyat pels Castellers de Vilafranca, aquell 1 d’octubre del 1972. Per recordar-ho hem parlat amb tres històrics de la colla: Josep Galofrè, Jaume Raventós ‘Ràpid’ i Josep Miret, que el van viure en primera persona.

En el capítol de les dades, donem a conèixer les colles participants i els seus millors registres d’aquesta temporada, així com el resultat i posició obtinguts en l’edició del 2018. També un quadre on apuntar els castells de cadascuna. Així mateix, coneixerem l’opinió de representants dels Castellers i els Xicots de Vilafranca i Nens del Vendrell.

Que el Concurs de Castells de Tarragona genera un interès com poques altres mostres de cultura popular és un fet, i ho demostra l’acreditació de més de 200 professionals de mitjans nacionals, estatals i internacionals. La plaça estarà a rebentar, i per a qui ho vulgui seguir en la distància ho podrà fer en directe a través de TAC12, les televisions adherides a la Xarxa i per la plataforma Xala.

També et pot interessar

Comentaris