7 activitats per difondre el patrimoni documental de Vilafranca i comarca

29/09/2022 - 18:00h

A partir del proper 6 d’octubre i durant tot el mes tindrà lloc la segona edició del “Patrimonis de paper” per posar en valor la tasca dels investigadors en aquest àmbit

Aquest dimarts es presentava una nova edició, la segona, del programa d’activitats “Patrimonis de paper” que busca difondre el patrimoni documental local i comarcal i posar en valor la tasca dels investigadors i investigadors en aquest àmbit.

La presentació va anar a càrrec del regidor de Cultura, Ricard Rafecas, del director de l’Arxiu Històric Comarcal, Daniel Vilarrúbias, del director de la Biblioteca Torras i Bages, Daniel Garcia, i de Jordi Ribas, en representació del Centre de Documentació de VINSEUM, que són els tres centres de documentació que organitzen el programa amb el suport del servei de Cultura de l’Ajuntament.

Ricard Rafecas posava en valor l’organització conjunta per part dels tres equipaments com a “clau de l’èxit” d’aquest programa d’activitats. En total seran 7 activitats que tindran lloc entre el 6 i el 27 d’octubre. 3 d’elles estan organitzades pel VINSEUM. El seu responsable d’activitats, Jordi Ribas, comentava que s’ha volgut prioritzar que siguin activitats “menys expositives i més interactives i vivencials per al públic que hi assisteixi”.

Les activitats començaran dijous 6 d’octubre, a les 19h, amb la presentació del documental “El Pla Barenys. La Vilafranca que hauria pogut ser”, realitzat per Penedès TV i la Comissió per a la celebració del 90è aniversari de la proclamació de la II República, al Vinseum.

Dissabte 8 d’octubre, a les 11h, a la capella de Vinseum tindrà lloc l’activitat titulada “El nou Vinseum”, amb una visita guiada a l’exposició “Alcem la copa!”, on es presentarà el projecte museístic i es visitarà el nou edifici.

El darrer acte organitzat per Vinseum serà dimarts 18 d’octubre, quan l’historiador medievalista Stefano Maria Cingolani, resident a Vilafranca, oferirà la conferència “Dels papers, i els pergamins, a la persona: Pere II el Gran”, a l’auditori del museu.

Dijous 20 d’octubre, en un acte organitzat per l’Arxiu Històric Comarcal l’historiador Joan Solé Bordes oferirà la xerrada “Els protocols notarials: un dibuix del Penedès vuitcentista”, al mateix arxiu.

Per al dissabte 22 d’octubre, la Biblioteca Torras i Bages organitza l’activitat “Cal Berger, el primer celler modern”, que constarà d’una una xerrada i una visita seguidament al celler a càrrec de Montse Julià.

Dimarts 25 d’octubre des de la Biblioteca Torras i Bages es farà una “Passejada literària cap al cementiri de Vilafranca”, amb l’historiador vilafranquí Josep M. Feliu, en què els participants podran llegir fragments literaris.

Finalment, dijous 27 d’octubre, la restauradora Núria Vila Lafita parlarà a l’Arxiu Històric del Missale Barchinonese de 1521, un document rellevant dipositat a l’arxiu vilafranquí imprès a Milà, el darrer abans del Concili de Trento, i de la seva restauració.

Per part de l’Arxiu Històric, Daniel Vilarrúbias, comentava que el programa d’activitats “de caire força heterogeni permet al públic triar la que més s’ajusti als seus interessos i fer un retorn a la ciutadania del patrimoni que tenim dipositats els tres equipaments. Som entitats vives i a prop de la gent”.

Totes les activitats són gratuïtes però es recomana fer reserva de places al web entrades.vinseum.cat

També et pot interessar

Comentaris