Raül Romeva es reuneix a Vilafranca amb entitats i empreses relacionades amb l’esport i l’economia social i verda


Pere Sàbat anuncia que farà que Vilafranca generi el 25% de l’energia que consumeix amb renovables de proximitat al 2030
En una visita a Vilafranca on ha visitat empreses i entitats relacionades amb l’economia social i verda d’una banda, i amb l’esport, de l’altra, l’actual vicesecretari general d’ERC per a la Prospectiva i l’Agenda 2030, Raül Romeva i el candidat a l’alcaldia per ERC, Pere Sàbat, han situat la transició energètica com el pilar de transformació de les ciutats i del país. I és en aquest context on, davant el repte que, al 2030, Catalunya arribi a generar el 50% de l’energia amb renovables basant-se en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de la ONU, ERC Vilafranca es referma amb aquest compromís i, a més, es desenvoluparà un pla perquè, d’aquest 50%, el 25% del consum sigui amb energia de proximitat generada al propi municipi.
Pere Sàbat, candidat a l’alcaldia afirma que “hem de ser extremadament ambiciosos a l’hora de fer front a la transició energètica des del municipalisme”. Per Sàbat “cal un pla real a Vilafranca per avançar cap a una ciutat sostenible i saludable, un pla que posi en la transició energètica els recursos necessaris per tirar-la endavant. No n’hi ha prou en posar plaques als terrats d’equipaments municipals. De fet el govern de JXC-PSC el que hauria de fer és arreglar el nyap del nou pavelló on fa 3 anys no van pensar que calia posar-hi plaques fotovoltaiques. Més enllà de maquillatges és evident que no són capaços de liderar la transició energètica que necessita Vilafranca”.
“La millor manera de construir una república és apropar-se a la gent. Un dels reptes és apropar la producció de l’energia allà on es consumeix”, ha explicat Raül Romeva. “La gent necessita rebaixar la factura energètica, el canvi de paradigma és imprescindible”, ha reiterat.
Els republicans defensen que cal un pla que contempli noves calderes de biomassa per cobrir el funcionament de diversos equipaments, com la zona esportiva o els centres educatius, així com altres mesures que permetin aprofitar les zones no productives de la ciutat per generar energia. Un altre àmbit d’actuació són les Comunitats Energètiques locals, que han de permetre per una banda un estalvi significatiu i per l’altre establir sinergies ciutadanes.
Un dels elements claus en aquest procés de transformació profund i de canvi total del sistema energètic és que la participació social i ciutadana és clau d’èxit. En aquest sentit els republicans defensen que el canvi de model ha de fer-se amb la participació de la ciutadania. “Fugir dels oligopolis i constituir un model descentralitzat i democràtic, i per això la implementació de comunitats d’energia és clau i per això cal que l’ajuntament hi aposti de forma clara i determinada”.
Sàbat enumera dos dels avantatges que comporten les Comunitats Energètiques, per una banda la proximitat i la generació d’energia des del territori; i per altra, que aquesta producció està decidida des del municipi. Uns elements que són una esmena a la totalitat dels projectes especulatius que s’intenten imposar al Penedès com la MAT que impulsa l’empresa Forestalia. Un projecte que compta amb el total rebuig d’Esquerra Republicana i es va manifestar en el suport a la jornada reivindicativa del passat dissabte a La Muntanyeta.
Per impulsar les Comunitats d’Energia i altres projectes per la transició energètica és imprescindible comptar amb empreses de l’economia social i amb cooperatives que acompanyin aquest projecte. Per això Romeva i Sàbat i altres membres de l’equip republicà s’han reunit amb agents socials i econòmics de Vilafranca i del Penedès per establir sinergies i programes d’actuació per fer realitat que la ciutat es converteixi en un referent de país en la generació d’energia i en les Comunitats Energètiques com Entrem i també entitats esportives com el Club Patí Vilafranca i el Club Natació Vilafranca.