El Festival de Cinema Castells arriba a Vilafranca amb la voluntat de quedar-s’hi

Un acte inaugural a Vinseum obrirà la segona edició del certamen, que es farà el 13, 14 i 15 d’octubre

El Festival de Cinema Castells, centrat en la mostra i divulgació de les produccions audiovisuals tant actuals com antigues que tenen el fet casteller com a eix central, es durà a terme enguany a Vilafranca, que els dies 13, 14 i 15 d’octubre acollirà la segona edició.

Durant l’acte de presentació, els representants de totes les parts implicades, tant l’organització, la revista Castells, com l’Ajuntament, van confirmar que la intenció és que el certamen es quedi de manera definitiva a Vilafranca, després que Terrassa acollís l’any passat la primera edició. El regidor de Cultura, Ricard Rafecas, va declarar que “tant els castells com el cinema són dues activitats molt arrelades a Vilafranca per tant, és apropiat que el festival es faci aquí”. També l’alcalde, Pere Regull, es va expressar en aquesta direcció afirmant que “el festival està destinat a tenir èxit i hi ha voluntat que es quedi a Vilafranca”. Tots dos van convenir que des de l’Ajuntament es vol ajudar a “potenciar la plaça més castellera” i el festival és una bona eina per aconseguir-ho. La possibilitat que el certamen fixi la seva seu de manera permanent a Vilafranca la va confirmar per Santi Terraza, director de la revista Castells. De la seva banda, Cine Club Vilafranca també col·labora amb el festival i des de l’entitat, el seu president, Jaume Felipe, va destacar que la seva participació en el certamen “és un valor afegit, ja que donem suport a altres iniciatives, a més de la programació regular”.

Pel que fa al programa, el festival presenta set documentals, una pel·lícula, una sessió amb projeccions d’imatges d’actuacions antigues, a més de propostes adreçades als escolars, una xerrada i un tast de vins. Tots els actes són gratuïts i es faran a la sala Zazie, el cinema Kubrick i l’acte inaugural el dia 13, a l’auditori de Vinseum.

El festival presenta quatre seccions diferents. Les dues seccions oficials, que són les que van a competició, estan destinades als documentals, amb periodicitat biennal, i una als treballs promocionals, de caràcter anual i que es reserva per als clips que elaboren les colles i que enguany recull una quinzena de propostes. La primera secció projecta sis produccions, entre les quals l’estrena de “La represa”, dirigit per Jordi Escofet i produït per Punt TV. També inclou dues de les obres premiades en la primera edició del festival: “Tocant el cel”, de Toni Comas (2019), Premi a la Millor Pel·lícula del FCC 2021, i “Concurs 1970: el desafiament Nens-Vella”, de Maria Roig (2020), Premi Especial del Jurat del FCC 2021. Altres peces de la secció documentals són: “Verd sobre blau“, de Pep Puig (2011), “Societat anònima”, de Ramon Tort i Raimon Benach (2019). I també projectarà un reportatge de TV3 amb motiu del Concurs de Castells del 1992, “Els castells del segle”. El jurat que valorarà les propostes de la secció promocionals està integrat per Xavier Capdevila, Ester Oriol, Quico Domènech, David Prats, Jordi Roigé, Aina Mallol i Santi Terraza.

Encara en la secció documental, es passarà “Mig segle de faixa blava”, de Carol Ayala i Cristina Garduño, sobre els Falcons de Vilanova, peça inclosa en la secció Immaterials, que programa audiovisuals d’altres elements de la cultura popular. La secció Temps passats projectarà dues sessions: imatges dels anys 20 i 30 del fons de la URV, recuperat recentment, i la pel·lícula, “Fiesta Mayor”, de Manuel Esteba, que narra la història d’un enxaneta vilafranquí del 1966.

Una altra proposta a destacar és la conversa castellera que el dia 15 ajuntarà dos ex caps de colla dels Castellers de Vilafranca i Colla Vella, respectivament, Francisco Moreno “Melilla” i Juan Romero “Juanacho”, que parlaran sobre “Quan el món casteller va fer el salt”.

També et pot interessar

Comentaris