No a la MAT vol sumar complicitats per frenar el projecte

21/09/2022 - 21:00h

La plataforma contrària a la MAT organitza una festa popular diumenge a la muntanyeta d’Olèrdola

En els darrers vint anys, a Catalunya s’han cremat 70.000 hectàrees de bosc. Si la línia de molt alta tensió Valmuel-Begues acaba sent una realitat, l’afectació sobre territori català serà de 100.000 hectàrees. Aquest és un dels contundents arguments que fa servir la plataforma No a la MAT Alt Penedès per oposar-se al projecte que es va presentar l’agost del 2021, i que des d’aleshores no ha parat de sumar veus opositores arreu del territori.

Al Penedès són multitud les entitats i administracions que ja s’han mostrat contràries a una proposta que trepitjaria desenes de milers d’hectàrees de cultiu, i envairia espais protegits, a més d’amenaçar la salut de molts veïns de la línia de molt alta tensió. Ara, la plataforma No a la MAT Penedès busca incrementar els suports entre la població, i per això ha organitzat una festa aquest diumenge (amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olèrdola i el Primavera Sound), que vol sensibilitzar sobre el que comportaria per al territori un projecte d’aquesta magnitud.

L’activitat, que porta per nom ‘No MATabalis’, es farà a l’espai de la Muntanyeta. S’hi han previst accions festives, però també informatives i reivindicatives. La jornada començarà a dos quarts de 10 del matí amb una caminada circular. A dos quarts de 12 es farà la plantada del bestiari festiu i els gegants, que després de la lectura del manifest (a càrrec de la periodista Rita Marzoa i del músic Jesús Rovirosa), ballaran conjuntament en una actuació que també comptarà amb la presència de diferents colles castelleres i dels Falcons de Vilafranca.

Front comú dels consells comarcals

Passats deu minuts de les 12 començaran diversos tallers infantils, i a dos quarts d’1 es llegirà la moció que s’està presentant a diversos ajuntaments en contra de la MAT. La lectura la faran alguns responsables dels consells comarcals afectats per la construcció de la infraestructura, que van des de la Franja fins al Baix Llobregat. La moció ja l’han aprovat alguns consistoris com el de Sant Jaume dels Domenys, la Bisbal i Vilafranca. Després, hi haurà un concert de gralles.

Durant tota la jornada hi haurà una parada de No a la MAT Alt Penedès, on els ciutadans podran informar-se sobre el projecte, i les seves conseqüències. “Volem que la gent conegui l’amenaça que comporta la MAT”, assegura Fina Raventós, presidenta de la plataforma. “El projecte viola les lleis del canvi climàtic”, assegura Raventós, que lamenta que si el projecte es fa realitat tindrà “un impacte irreversible”.

“Fa més d’un any que estem batallant aquest tema”, ha recordat Lucas Ramírez, alcalde d’Olèrdola, un dels municipis afectats pel pas de la MAT pel Penedès. Fins ara s’han presentat desenes d’al·legacions al projecte. “Hem de fer soroll, i intentar que des de les altes esferes es faci alguna cosa per aturar o modelar el projecte”, ha apuntat Ramírez, que ha avançat que el procés per aturar la construcció de la línia de molt alta tensió “serà llarg”. “Segurament acabarem al contenciós”, ha conclòs l’alcalde.

També et pot interessar

Comentaris