La crisi energètica centra el debat al ple de l’Ajuntament de Vilafranca

Fins a tres mocions de diferents grups municipals sobre el model energètic es van abordar durant una sessió que va aprovar el suport a la plataforma contra la MAT

El primer ple del nou curs després de vacances a l’Ajuntament de Vilafranca va girar principalment al voltant de l’energia elèctrica i del nou model energètic cap al que es considera que cal avançar per superar la situació actual d’augment de preu de l’electrictat. Fins a tres mocions relacionades amb el model energètic van succeir a la modificació de crèdit que es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern i ERC i amb les abstencions de la CUP, VeC i C’s.
La moció presentada pels grups de la CUP i VeC a proposta de la Plataforma No a la MAT Alt Penedès es va aprovar amb els vots de tots els grups i l’abstenció de C’s, seguint el camí que els darrers dies van emprendre els consistoris de la Bisbal del Penedès i Sant Jaume dels Domenys. La Plataforma es va adreçar al ple dient que “el vot més humà és el favorable a la moció” atès que amb macroprojectes com el que proposa instal·lar torres de molt alta tensió afectant 11.000 hectàrees del Penedès “és especialment aquí un despropòsit, que demana amb urgència un canvi en el model energètic i avançar cap a la sobirania energètica”.
D’altra banda, la unanimitat en el ple va arribar amb la moció presentada per VeC que sol·licita la revisió i actualització del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), que aposta per “una transició energètica justa territorialment i energèticament”. La moció denunciava l’augment del preu de l’energia “amb nefastes conseqüències sobre les finances locals”. Sense anar més lluny, el ple també va aprovar una modificació de crèdit per valor de 800.000 €. La partida més destacada serveix per fer front a la despesa elèctrica. El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, va explicar que des de mitjan d’any el preu de l’electricitat s’ha doblat i “si abans s’hi destinava 1 milió d’euros anual, la previsió per al segon semestre és de mig milió més d’aquí a final d’any”.


També va prosperar la moció d’ERC per la demanda d’un pla de xoc estatal per als municipis per afrontar la crisi energètica, amb el suport de tots els grups i l’abstenció de la CUP. En aquest sentit, es reclama que l’Estat creï un fons per fer front a l’increment de la despesa energètica per “evitar que els ajuntaments es trobin en situacions complicades” i donar fortalesa als pressupostos municipals, reclamant, un cop més, més recursos per a l’administració local.
Un dels punts que va aixecar més controvèrsia va ser la moció presentada per la CUP per demanar l’obertura d’una nova línia d’infantil 3 a escola pública de Vilafranca i cobrir així la demanda, recuperant un mínim del 60% de places públiques, atès que algunes famílies es van quedar sense plaça pública. Des de l’equip de govern, la regidora d’Educació, Xell Montserrat, va explicar que l’Ajuntament ha de complir el nou decret que demana una escolarització el màxim d’equilibrada, que busca “lluitar contra la segregació escolar”. Montserrat va defensar que des de l’Ajuntament “es fan polítiques actives per reduir la segregació escolar” i que “generar una sobreoferta de places públiques” no fa més que afavorir la segregació.
D’altra banda, la moció d’ERC per posar en marxa un pla de participació ciutadana infantil i crear un Consell d’Infància i Joventut va ser desestimada amb els vots en contra de l’equip de govern.

També et pot interessar

Comentaris