Pere Regull: “Portar estudis universitaris a Vilafranca era l’objectiu, però no ens quedarem aquí”

Entrevista a l’alcalde de Vilafranca sobre el present i el futur de la Vilafranca universitària

Vilafranca s’ha estrenat com a ciutat universitària, i si hi ha una persona que desborda felicitat a la vila, aquesta és l’alcalde, Pere Regull. De la dèria al somni i del somni a la realitat.


Per què ha costat tant que Vilafranca sigui ciutat universitària?
Ha costat tant, com espero que costi poc a partir d’ara ampliar els graus. És un procés lent i a més hem enganxat els anys de la crisi econòmica, la pandèmia… Com tantes coses a la vida, el que costa és entrar, i a partir d’aquí tot és més fàcil.


Com de fàcil?
Mira si és fàcil que si ara tinguéssim molts diners i espais adequats, Vilafranca podria tenir un campus universitari en un termini de 3 anys.


Això ho diu perquè hi ha més graus a la vista?
Tenim converses obertes amb diferents universitats. Amb la UB estan força avançades, però no hi ha res tancat. La UB té una sèrie d’estudis col·lapsats i hem parlat de la possibilitat d’acollir-ne a Vilafranca un grau. Ara mateix el que tindria més números és el d’Educació, però també podria ser Dret o Filosofia. Ho estem negociant, ens falta saber quins requisits demanen, que són molt exigents. Si els tenim, podríem començar el setembre del 2023.


Encara que no hi hagi res lligat, suposo que té espais pensats per ubicar un futur campus universitari.
Pendents de saber què es necessita, si parlem d’instal·lar un campus tenim terrenys per a equipaments actualment no edificats a tocar de l’auditori, a Sant Julià, també a la Girada, al Molí d’en Rovira, al costat del camp de futbol de l’Espirall… I ja construïts, hi ha l’edifici dels antics serveis centrals de Caixa Penedès. Tant una opció com l’altra tenen un preu, però és una aposta que val la pena.


És la seva aposta, però l’haurà de materialitzar un altre alcalde.
La llavor l’hem posat amb jo com a alcalde, l’entrant ho haurà de tirar endavant. Cal una aposta política perquè Vilafranca pugui tenir 4, 5 o 6 facultats.


Quins beneficis tindrà la Vilafranca universitària?
Tenir universitat en una ciutat es nota molt, és un canvi que portarà més dinamisme del que ja hi ha. Si aconseguim un campus amb diverses facultats, estem parlant d’acollir 500 o 600 joves que faran vida a Vilafranca.


L’aposta ha sortit bé.
Cap al 2015 alguns demanaven que a l’Enològica s’hi ubiqués una llar d’avis. La inversió que s’hi va fer per rehabilitar l’edifici, també criticada, al final ha ajudat a tenir estudis universitaris, i això pot ralentir l’avenç cap a ciutat metropolitana i dormitori, com passa en altres llocs i que és un model que no ens interessa.


En resum.
Portar estudis universitaris era l’objectiu, però no ens quedarem aquí, sempre que hi hagi voluntat política.


I hi serà, aquesta voluntat?
Mani qui mani, ja veurem si hi ha la valentia de destinar X diners a aquest projecte, perquè s’hauran de treure d’un altre lloc, i quan ets al govern tens moltes presions. Tothom demana i no n’hi ha per a tothom. En el tema dels estudis universitaris no hi ha pressió ara, perquè ja està fet. Genera consens un cop aconseguit, però en 14 anys, no hem rebut ni un suport. Per tant, qui mani la legislatura següent, que es posi les piles.

També et pot interessar

Comentaris