Un espectacle familiar tanca aquest diumenge el cicle Paraules als Claustres

13/09/2022 - 17:27h

La companyia Micro-Troupe presenta el seu darrer projecte de putxinel·lis “El falcó i el príncep”

Aquest diumenge 18 de setembre, a les 12h, tindrà lloc al claustre de Sant Francesc el darrer acte del cicle Paraules als claustres. Es tracta, com ja és habitual, d’un espectacle adreçat al públic familiar. La companyia Micro-Troupe presenta el seu darrer projecte de putxinel·lis “El falcó i el príncep”.

És un espectacle que està basat en la llegenda “Mir Geribert, senyor d’Olèrdola”, recollida pel folklorista Bienve Moya, amb qui la companyia Micro-Troupe ha  pogut col·laborar, juntament amb tot l’equip de la Comissió Any Mir Geribert, Príncep d’Olèrdola. Mil anys després.

Mir Geribert és un dels personatges més importants de l’anomenat Penedès Històric. Les terres que ell controlava anaven des del riu Gaià fins al Llobregat i va ser qui va encapçalar una revolta de la noblesa catalana contra la Casa Comtal de Barcelona de Ramon Berenguer I al segle XI. En aquells moments, el Penedès era la marca, la frontera entre el món cristià i el musulmà, i la visió de futur que tenia Mir Geribert d’aquest territori el va enfrontar al comtat de Barcelona.

L’any Mir Geribert vol recuperar la memòria històrica d’aquest personatge que, com a gran perdedor que va ser, és un gran desconegut i ha caigut en l’oblit.

Sinopsi

Mir Geribert se sent presoner a les seves terres pel fet de dependre del Comtat de Barcelona. Tot observant el vol d’un falcó s’adona de les seves ànsies de llibertat i gràcies a l’ajuda d’una falconera sarraïna, aconsegueix ensinistrar-lo i emprendre el seu propi vol. Això li comportarà disputes amb altres nobles que, com ell, també volen ampliar el seu poder, però que es mantenen fidels a la Casa Comtal, així com l’enfrontament amb el mateix Ramon Berenguer I, amb qui està emparentat.

Mir perd el seu falcó que va a parar a les mans d’Ermengol, comte d’Urgell, qui es nega a retornar-li. L’enfrontament és inevitable. Finalment, Mir recuperarà el seu falcó i emprendrà l’aventura de la revolta…

Tècnica teatral

Es tracta d’un espectacle de putxinel·lis, titelles de guant del tipus català. L’espectacle es representa des d’un castellet, com ho feien els joglars amb els bavastells medievals, representant les diverses escenes amb canvis d’escenografia.

Tractant-se de putxinel·lis, aquests conflictes es resoldran de la manera més característica d’aquest tipus de titella: a garrotades. No hi faltaran tampoc traïcions, persecucions, enganys i equívocs, situacions en què el públic participa amb els seus advertiments i crits d’alerta.

Així doncs, es tracta d’un espectacle amb un clar contingut de referència històrica, que es pot gaudir com una peça de teatre de titelles des dels més menuts fins als adults.

L’assistència a l’espectacle és gratuïta.

També et pot interessar

Comentaris